Vakbondsleden stemmen in met akkoord Unox-fabriek

Dinsdag gingen de vakbonden zelf al akkoord. De werknemers van de Unox-fabriek hebben betere arbeidsvoorwaarden afgedwongen.

Stakers van de Unox-fabriek.
Stakers van de Unox-fabriek. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De vakbondsleden van FNV en CNV hebben ingestemd met het akkoord rond de verkoop van de Unox-fabriek in Oss. Dat melden de vakbonden, die dinsdag al akkoord gingen, op hun websites.

De Unox-fabriek in Oss wordt verkocht aan vleesverwerker Zwanenberg Food Group, maar blijft Unox-producten maken. De circa driehonderd fabrieksmedewerkers vreesden dat zij daardoor de gunstige arbeidsvoorwaarden van Unilever moesten inruilen voor die van de cao van de vleeswarenindustrie. Deze maand staakten de werknemers gedurende drie weken om betere overgangsafspraken af te dwingen.

7.500 euro

De werknemers krijgen nu onder meer werkzekerheid in 2018 en 2019, in plaats van alleen in 2018. Voor de periode 2020 tot en met 2022 gelden sociale afspraken die vergelijkbaar zijn met die onder Unilever. Ook worden pensioenen, die onder de vleeswarenindustrie lager uitvallen, gecompenseerd en krijgen voltijdsmedewerkers een eenmalig bedrag van 7.500 euro, deeltijdmedewerkers naar rato.

Niels Suijker, bestuurder FNV Voedingsindustrie reageert in een persbericht:

“Door dit akkoord krijgen de medewerkers werkzekerheid en inkomenszekerheid voor de komende jaren. Daarnaast wordt het verlies van de Unilever-pensioenregeling deels gecompenseerd met goede overgangsafspraken, waardoor zij er niet meer duizenden euro’s op achteruit gaan.”

Begin juli werd bekend dat Unilver de vlees-, saus- en soepfabriek in Oss met 315 medewerkers verkocht aan Zwanenburg. De bedrijven hopen de verkoop voor 1 januari 2018 af te ronden.