Tweede Kamer

Van Rooijen haalt diep adem voor een parlementaire recordpoging tijdrekken

Even voor 9 uur dinsdagavond begon Tweede Kamerlid Martin van Rooijen (50Plus) zijn bijdrage aan wat wel eens het langste Kamerdebat in de recente parlementaire geschiedenis kon worden. Hij zette een poging tot ‘filibuster’ in, een uit de VS afgekeken trucje om wetgeving te traineren.

Met het aanvragen van extreem lange spreektijden proberen Van Rooijen (15 uur) en zijn PVV-collega Edgar Mulder (20 uur) de stemming over de zogenoemde wet-Hillen uit te stellen. Daarbij gaat het om het kabinetsplan een fiscale vrijstelling voor huizenbezitters met een (bijna) afgeloste hypotheekschuld per 2019 gefaseerd af te schaffen. Als de stemming over dit wetsvoorstel niet uiterlijk komende donderdag plaatsvindt, kan het voor de Belastingdienst lastig worden het geautomatiseerde systeem waarin de Hillen-regeling is verwerkt op tijd gereed te krijgen. Daarvoor heeft de fiscus ruim een jaar nodig.

Hoewel de filibuster-poging al ruim anderhalf uur later dan gepland begon, en volgens planning tot donderdagochtend zal duren, zal het gezochte uitstel er niet komen. Donderdag is er genoeg ruimte op de agenda om het wetsvoorstel in stemming te brengen – en een meerderheid van de Kamer is er voor.

Kort nadat Van Rooijen achter het spreekgestoelte was gaan staan, wees Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) hem op de spelregels: tijdens een marathonbetoog moet de spreker zich bij het onderwerp houden en niet in herhaling vallen. „Ik heb de bevoegdheid om uw microfoon uit te zetten.”

Van Rooijen, na SP’er Renske Leijten de tweede spreker, begon met de opmerking. „Aan het sublieme betoog van mevrouw Leijten heb ik niets toe te voegen.” Daarop haalde hij diep adem en stak toch van wal voor een verhaal dat tot woensdag 12 uur zou duren. Ook de rest van de Kamer had er zin in. Binnen een half uur werd Van Rooijen achtmaal geïnterrumpeerd.