Tweede Kamer

Filibuster om wet-Hillen sneuvelt al na acht uur

Het had 35 uur moeten duren en tot donderdag moeten doorgaan. Maar uiteindelijk eindigde het debat over het afschaffen van de wet-Hillen rond vijf uur woensdagochtend.

Om een stemming over de wet te traineren, hadden 50Plus en de PVV van tevoren tientallen uren aan spreektijd aangevraagd. Zo'n zogeheten filibuster is vooral bekend uit de Amerikaanse politiek.

50Plus-Kamerlid Martin van Rooijen, die eigenlijk voor vijftien uur stond ingetekend, rondde zijn bijdrage ‘al’ na pakweg viereneenhalf uur af. PVV-Kamerlid Edgar Mulder, die twintig uur zou spreken, begon al na twee uur in herhaling te vallen. Iets na 03:00 uur bracht VVD-Kamerlid Aukje de Vries daarop een ordevoorstel in om Mulders spreektijd in te korten. Tijdens de hoofdelijke stemming die volgde bleek dat opvallend veel Kamerleden uit de coalitie nog aanwezig waren. Dat kon niet gezegd worden van Mulders eigen PVV-fractie: uiteindelijk was hijzelf de enige die tegen de inkorting stemde, bij 78 vóórstemmen. De volgende sprekers jasten hun bijdragen er doorheen, zodat de eerste termijn van het debat nog voor vijf uur kon worden afgesloten.(NRC)