Tillerson: geweld tegen Rohingya is etnische zuivering

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken verwijt het Birmese regeringsleger “ontoelaatbaar lijden”.

De Rohingya vluchten onder meer via het water naar Bangladesh
De Rohingya vluchten onder meer via het water naar Bangladesh Foto Navesh Chitrakar/Reuters

De Verenigde Staten hebben het aanhoudende geweld tegen de Rohingya in Birma een etnische zuivering genoemd, meldt Reuters. Het is de eerste keer dat de VS het geweld zo benoemen. Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zei woensdag in een verklaring dat het duidelijk is dat het om etnische zuivering gaat.

Hiermee willen de VS meer druk zetten op het leger in Birma om te stoppen met de aanvallen op de Rohingya, die in groten getale naar Bangladesh zijn gevlucht. Hoewel het label etnische zuivering geen specifieke maatregelen vereist, zullen de VS waarschijnlijk meer sancties gaan afkondigen tegen Birma. In oktober dreigde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ook al met sancties tegen het land.

De Verenigde Naties noemden de zogenoemde opruimacties in Birma in september al etnische zuivering. De VS wilden toen eerst meer informatie verzamelen om tot een oordeel te komen.

Geen economische sancties

Tillerson verwijt het leger en de veiligheidsdiensten “ontoelaatbaar lijden” van de Rohingya. Ondanks dat het leger beweert dat de Rohingya hen hebben geprovoceerd, vindt hij dat “geen enkele provocatie de gruweldaden rechtvaardigt”. Ook vindt hij dat schuldigen verantwoordelijk gehouden moeten worden voor hun daden. Sinds augustus zijn ruim 600.000 Rohingya naar Bangladesh gevlucht voor wraakacties van overheidstroepen.

De Rohingya die nog in Birma zijn, leven in feite onder een apartheidsregime, zegt Amnesty International. Uit de getuigenissen van de vluchtelingen in deze fotoserie blijkt hoe gruwelijk het geweld was.

Minister Tillerson was vorige week in Birma waar hij onder meer sprak met de politiek leider van het land Aung San Suu Kyi. Tijdens dat bezoek zei hij dat de VS geen economische sancties tegen het hele land willen afkondigen, maar doelgerichte sancties tegen de individuen overweegt.