Tieneridool David Cassidy overleden (67)

Cassidy was in de jaren 70 een icoon in de popcultuur, wat begon met zijn rol in de serie The Partridge Family.

David Cassidy poseert in 1995 voor fotografen in de Amerikaanse stad Phoenix.
David Cassidy poseert in 1995 voor fotografen in de Amerikaanse stad Phoenix. Foto Andrew Shaw / Reuters

Zanger en acteur David Cassidy is dinsdagavond (lokale tijd) op 67-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Florida. Cassidy’s agent maakte het overlijden van de popster bekend tegenover Amerikaanse media.

Cassidy werd in de vroege jaren 70 bekend vanwege zijn rol in de popserie The Partridge Family, die wat betreft kijkcijfers geen daverend succes was. Wel scoorde de serie grote hits door de popnummers die erin voorkwamen, waardoor Cassidy zich kon ontplooien en de status van popidool kreeg. De hit waar hij mee doorbrak was I think I love you, die voor het eerst in The Partridge Family te horen was.

David Cassidy begon in 1971 aan een solo-carrière naast de serie, en begon ook internationaal op te treden. Hij scoorde hits met nummers als Cherish, Doesn’t Somebody Want to Be Wanted en Daydreamer.

Massale hysterie

De zanger kon in deze jaren niet meer normaal over straat en werd ook voor en na zijn optredens omringd door grote groepen gillende tienerfans. De hysterie die hij teweeg bracht, zorgde ervoor dat in 1974 een meisje in het Britse White City Stadium werd doodgedrukt toen 35.000 fans massaal op het podium afstormden.

Beelden uit 1972, toen Cassidy in 48 uur zes shows opvoerde in Londen.

In 1974 maakte de toen 24-jarige zanger bekend zijn solo-carrière te beëindigen, omdat hij er naar eigen zeggen “niet meer van kon genieten.” Na een mislukte comeback in de jaren 80 vervolgde Cassidy zijn loopbaan op het toneel, waar hij jarenlang in Broadway-shows te zien was.

De laatste jaren van zijn leven worstelde Cassidy met verslavingsproblemen. Hij werd driemaal opgepakt wegens rijden onder invloed. Sinds dinsdag lag Cassidy in het ziekenhuis, waar hij werd behandeld voor de gevolgen van orgaanfalen. In februari was bekend geworden dat de zanger leed aan dementie.