Brieven

Sinterklaas

Een écht kinderfeest ziet er heel anders uit

Foto Erik van ’t Woud

Zodra er ongeregeldheden voorkomen bij het feest van Sinterklaas, zijn er mensen die luid roepen dat iedereen met zijn handen van dit feest behoort af te blijven. Want, en dat was men even vergeten, het is een kinderfeest. En dat mag niet verstoord worden. Ook onze minister-president lijkt er zo over te denken. Maar dat is natuurlijk wel vreselijke onzin.

Sinterklaas is in de eerste plaats één grote commerciële bedoeling, waarbij ouders van kinderen verleid worden liefst zoveel mogelijk cadeaus voor hun kleintjes aan te schaffen. Een kind bedenkt toch niet voor zo’n feestje van begin december dat al ruim twee maanden tevoren dikke felgekleurde folders verzonden moeten worden naar jan en alleman. Een kind verzint ook niet dat pepernoten en chocoladeletters al weken voor vijf december in de schappen van de grootgrutter liggen. Nee, een kinderfeest, een écht kinderfeest ziet er heel anders uit.

De discussie over het feest van Sinterklaas zou niet alleen moeten gaan over de kleur van de Pieten, maar ook over de alles doordringende handel die ons opgedrongen wordt, waarbij het kind veranderd is in een object waaraan geld te verdienen valt.