Saoedi-Arabië heropent vliegveld en haven Jemen

Na een raketaanval sloot Saoedi-Arabië havens en vliegvelden in Jemen, dat al met de ernstigste humanitaire crisis van dit moment kampt.

Een man op het vliegveld van Sana'a in 2015.
Een man op het vliegveld van Sana'a in 2015. Foto Yahya Arhab/EPA

Saoedi-Arabië draait de blokkade van het door oorlog verscheurde land Jemen gedeeltelijk terug. Vliegtuigen van de Verenigde Naties kunnen dan weer landen op het internationale vliegveld van Sana’a en de haven van Hodeidah is dan weer bereikbaar voor schepen met hulpgoederen. Dat schrijft persbureau AP op basis van een verklaring van de internationale coalitie, die onder leiding staat van Saoedi-Arabië.

De blokkade werd opgelegd nadat de Houthi-rebellen in Jemen op 4 november een raket afvuurden richting de hoofdstad van Saoedi-Arabië, Riad. Het was voor de Saoediërs, die de raket in de lucht onschadelijk maakten, de aanleiding om op 6 november alle toegangswegen naar Jemen af te sluiten. Daarmee wilde het land de wapenaanvoer vanuit Iran stoppen. Saoedi-Arabië zei vrijwel direct na de aanval dat de raket afkomstig was van Iran. Daarover bestaan echter twijfels. Er is nauwelijks bewijs dat Iran de Houthi’s substantiële hulp biedt.

Blokkade verslechtert crisis

De toch al precaire voedselsituatie dreigde door de blokkade verder te verslechteren. Honderden hulpverleners konden Jemen niet meer in of uit, volgens de VN. Tientallen vluchten zijn sindsdien geannuleerd.

De gedeeltelijke opening van het vliegveld en de haven van Hodeidah is vanaf donderdag 23 november van kracht. De haven van Aden in het zuiden opende Saoedi-Arabië al eerder weer voor hulpgoederen, maar daar had het noorden weinig aan. Door alle controleposten en frontlinies kan die hulp het noorden niet bereiken. De haven van Hodeidah ligt in het noordelijke gedeelte.

Mannen aanschouwen een Chinees fregat in de haven van Hodeidah in 2015. Foto EPA

Hulporganisaties zijn nog sceptisch. “Het is goed nieuws, maar we willen eerst meer details zien”, zei Jamie McGoldrick, humanitair coördinator van de VN, woensdag. Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk of de opheffing betekent dat de situatie teruggaat naar het niveau van voor de blokkade.

Cholera en honger

Vlak voor de aankondiging van Saoedi-Arabië zei McGoldrick tegen AP dat door de blokkade de humanitaire crisis, waaronder een cholera-uitbraak en hongersnood, verergert. Door de cholera-epidemie zijn al zo’n 900.000 mensen ziek geworden, van wie meer dan 2.000 mensen zijn overleden. De ziekte lijkt op z’n retour, maar volgens de VN dreigt de blokkade de verspreiding van de ziekte weer in de hand te werken.

In Jemen heerst de ernstigste humanitaire crisis van dit moment. Zo’n zeven miljoen mensen in Jemen, van de 28 miljoen inwoners, zijn volledig afhankelijk van voedselhulp en vier miljoen van schoon drinkwater van hulporganisaties.

Hoe is het zover gekomen? Lees: Oorlog maakt Jemen tot een hel op aarde

Meer dan 10.000 mensen zijn door de oorlog, die sinds 2015 woedt, om het leven gekomen. Drie miljoen mensen zijn ontheemd. Nog steeds voeren de Saoediërs en hun bondgenoten bijna dagelijks bombardementen uit op Sana’a en andere plaatsen.