Regisseur kinderfilms in opspraak

Karst van der M. werd dertig jaar geleden veroordeeld voor kindermisbruik.

Sinds 2012 is de wettelijke regeling voor het verzoeken van herziening van een onherroepelijk geworden strafzaak veranderd.
Sinds 2012 is de wettelijke regeling voor het verzoeken van herziening van een onherroepelijk geworden strafzaak veranderd. Foto Lex van Lieshout

Voormalig kinderfilmregisseur Karst van der M. is in 1990 veroordeeld voor kindermisbruik. Dat blijkt uit een reactie van hem, uitgebracht na berichtgeving in De Telegraaf deze woensdag. Het zou om een tiental kinderen gaan, van wie er toentertijd drie met hun verhaal naar de politie zijn gestapt. Van der M. kreeg zeven maanden voorwaardelijke celstraf, aldus de krant.

Van der M. (68) is bekend van series en films als De Zevensprong en Kunst & Vliegwerk. Na de rechtszaak trouwde Van der M. met zeehondenverzorger Lenie ’t Hart. Volgens zijn verklaring heeft hij toen de periode daarvoor afgesloten. „Ik heb mijn studio ontmanteld, heb geen nieuwe films meer geproduceerd en ben lange tijd in therapie geweest. Dat heeft mij een ander mens gemaakt.”

De NCRV, waar veel van Van der M.’s producties werden uitgezonden, zegt geschokt te zijn. „Helaas is het niet meer mogelijk om een verhaal van 30 jaar geleden te achterhalen.”

Volgens De Telegraaf was de omroep toentertijd volledig op de hoogte van het misbruik, maar is er geen ruchtbaarheid aan gegeven omdat gevreesd werd dat de jonge slachtoffers dan in een mediastorm zouden terechtkomen.