NRC checkt: ‘Raketafweer VS voor 97 procent trefzeker’

Dat zei de Amerikaanse president Donald Trump in een interview op Fox News.

Foto EPA

De aanleiding

Noord-Korea kan sinds juli bijna het hele Amerikaanse vasteland raken met raketten, die mogelijk kunnen worden uitgerust met een kernkop.

In een interview op 11 oktober stelt Fox News-presentator Sean Hannity dat de huidige spanningen „op een gegeven moment tot een confrontatie zullen komen”. President Donald Trump zegt hierop dat de Amerikanen beschikken over raketten die in 97 procent van de gevallen een naderend projectiel uit de lucht schieten. „Als je twee [raketten] tegelijk stuurt, dan wordt het [doelwit] altijd geraakt”.

Waar is het op gebaseerd?

Het Witte Huis reageerde niet op een verzoek om toe te lichten hoe Trump aan een percentage van 97 procent kwam. Geen enkel rapport over Amerikaanse raketafweer hanteert een dergelijk percentage. Wel sluiten Trumps uitingen aan bij de breedgedeelde overtuiging dat de Amerikanen, met hun modernste en grootste krijgsmacht ter wereld, elke binnenkomende langeafstandsraket met gemak uit de lucht kunnen schieten.

En, klopt het?

We vragen het Laura Greco, scheikundige en raketdeskundige bij de Union of Concerned Scientists, een onderzoeksinstituut dat zich richt op wetenschappelijke zaken met een maatschappelijke impact. Greco doet al jaren onderzoek naar Ground Missile Defense (GMD) en is daarmee dé expert op het gebied van dit enige raketafweersysteem op het Amerikaanse vasteland. Het defensiesysteem staat op twee bases, in Alaska en Californië, en bestaat uit dertig luchtdoelraketinstallaties, die projectielen moeten neerhalen.

Greco wijst op de testresultaten van GMD, die een minder rooskleurig beeld geven dan Trumps bijna-gegarandeerde trefzekerheid. Sinds 1999 vonden achttien tests plaats, waarvan slechts negen succesvol waren. Sinds het systeem in 2004 operationeel werd, zijn doelen in vier van de tien gevallen vernietigd. Van de laatste vijf proeven slaagden er slechts twee. Slechts eenmaal werd het neerhalen van een intercontinentale ballistische raket geoefend.

„Zelfs de meest optimistische schatting komt uit op hooguit 50 procent”, zegt Greco, die benadrukt dat hier nog veel op valt af te dingen. Veel van de testlanceringen vinden namelijk plaats onder ideale laboratoriumomstandigheden, zonder de uitdagingen van een echte aanvalssituatie. „En zelfs dán gaat het nog in de helft van de gevallen mis”, aldus Greco. Dit maakt de tests niet representatief voor een echte dreiging. Phil Coyle, het voormalige hoofd van het Pentagon-testagentschap, stelde in mei dat de proeven zijn „opgezet om succesvol te zijn”.

Bij een werkelijke raketaanval zal de vijand waarschijnlijk meerdere raketten afvuren en misleidende tactieken gebruiken, een scenario waarmee nauwelijks is getraind. „Bij alle tests wist de luchtdoelraket waarnaar het moest zoeken”, zegt Greco. „Niet realistisch, dus.”

Zelfs als je vier raketten tegelijk op elk Noord-Koreaans projectiel afstuurt, dan heeft elke afzonderlijke luchtdoelraket nog steeds maar een kans van hooguit 50 procent, waardoor het nog niet hoeft te lukken. Greco: „De schatting van 50 procent gaat er ook vanuit dat elke mislukking willekeurig is en losstaat van het hele systeem, terwijl er ook sprake kan zijn van een ontwerpfout die het hele systeem kan beïnvloeden.”

Conclusie

Donald Trump beweerde dat de VS in 97 procent van de gevallen elke binnenkomende raket uit de lucht kunnen schieten. Zelfs de meest optimistische scenario’s schatten de succesratio op hooguit 50 procent. In een werkelijke oorlogssituatie zal die lager liggen. We beoordelen de stelling als onwaar.

Ook een bewering zien langskomen die je gecheckt wilt zien? Mail nrccheckt@nrc.nl of tip via Twitter met de hashtag #nrccheckt