Premier Hariri van Libanon stelt zijn ontslag uit

Kort na zijn terugkeer in Beiroet zei premier Hariri dat hij toch nog geen ontslag neemt. Als Saoedi-Arabië verdeeldheid wilde zaaien in Libanon, lijkt dat voorlopig mislukt.

Supporters van premier Saad Hariri vieren zijn terugkeer in Libanon.
Supporters van premier Saad Hariri vieren zijn terugkeer in Libanon. Foto Fadel Itani/AFP

Premier Saad Hariri van Libanon heeft woensdag zijn ontslag uitgesteld in afwachting van verdere gesprekken. Hariri deed dat na overleg met president Aoun.

Hariri keerde dinsdagavond laat terug naar Beiroet, bijna drie weken nadat hij vanuit de Saoedische hoofdstad zijn ontslag had aangeboden. Hariri’s onverwachte ontslag had voor grote politieke ongerustheid gezorgd in Libanon. In zijn tv-toespraak had de sunnitische premier fel uitgehaald naar Iran en Hezbollah, en gezegd dat zijn leven in gevaar was in Libanon.

Hariri nam in Beiroet deel aan de ceremonie voor Onafhankelijkheidsdag, waarna hij naar het presidentieel paleis trok voor overleg met president Aoun. In Libanon is de president altijd een christen; Aoun is een politiek bondgenoot van Hezbollah.

Na afloop zei Hariri dat hij Aoun formeel zijn ontslag had aangeboden, maar dat die hem had gevraagd om op zijn beslissing terug te komen. „Ik heb met dat verzoek ingestemd”, aldus Hariri.

Wat Hariri zei in Beiroet, klonk heel anders dan zijn tv-toespraak vanuit Riad. In plaats van beschuldigingen te uiten aan het adres van Iran en Hezbollah, stelde Hariri zich verzoenend op.

„Ik streef nu naar een echt partnerschap met alle politieke krachten, met als doel de belangen van Libanon boven alle andere belangen te plaatsen”, aldus Hariri.
Hezbollah-leider Nasrallah kwam hem daarin tegemoet. „Wij staan open voor elke dialoog, elke discussie in dit land”, zei Nasrallah.

Hariri’s ontslag werd geïnterpreteerd als een poging van Saudi-Arabië om de samenwerking met Hezbollah binnen de Libanese regering op te blazen. Hezbollah wordt gesteund door Iran, met wie Saoedi-Arabië rivaliseert voor hegemonie in de regio.

Lees ook: Zijn keuze bepaalt de loop van het land

Huisarrest

Veel Libanezen geloofden dat Hariri in Saoedi-Arabië onder huisarrest stond en dat hij niet uit vrije wil handelde. Op zaterdag was Hariri op uitnodiging van de Franse president Macron naar Parijs gereisd. Dinsdag maakte hij op de terugweg naar Beiroet nog tussenstops in Kairo en Cyprus.

Hariri zei na afloop van een gesprek met Egyptisch president Al-Sisi dat er gepraat was over de ‘stabiliteit van Libanon en de noodzaak van dissociatie met de regionale politiek’. Met ‘dissociatie’ wordt het officiële beleid van Libanon bedoeld met betrekking tot het conflict in Syrië, waar Saoedi-Arabië en Iran tot verschillende kampen behoren. Het is dat beleid dat met Hariri’s ontslag op de helling was komen te staan.

In Beiroet herhaalde Hariri wat hij in Kairo had gezegd. „Wij moeten politiek gesproken afstand houden van de conflicten in de regio, en van alles wat de relaties met de Arabische landen kan verstoren”, aldus Hariri.

’s Middags werd Hariri bij zijn woning in het centrum van Beiroet onthaald door duizenden van zijn aanhangers. Hariri verscheen in een windjack in plaats van in kostuum, en hij maakte voor het eerst in weken een ontspannen indruk.