Opvolger Mugabe: democratie Zimbabwe ontluikt

Emmerson Mnangagwa zat sinds zijn ontslag ondergedoken en trad woensdag voor het eerst weer in de openbaarheid.

Emmerson Mnangagwa spreekt toehoorders aan bij het kantoor van zijn partij Zanu-PF.
Emmerson Mnangagwa spreekt toehoorders aan bij het kantoor van zijn partij Zanu-PF. Foto Ben Curtis/AP

Voor het eerst sinds zijn ontslag is de beoogde nieuwe president van Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, weer in het openbaar verschenen. In hoofdstad Harare sprak hij volgens internationale persbureaus voor een grote mensenmassa. Mnangagwa had het daar over “de geboorte van een nieuwe en ontluikende democratie”.

De 75-jarige Mnangagwa werd op 6 november ontslagen als vicepresident van Zimbabwe nadat hij de ambitie had uitgesproken om toenmalig president Robert Mugabe op te volgen. Twee dagen later dook de politicus onder vanwege bedreigingen en probeerde hij het land te ontvluchten. Sindsdien was onduidelijk waar Mnangagwa zich bevond.

Lees ook dit NRC-profiel van de nieuwe president: Emmerson ‘de Krokodil’ Mnangagwa en zijn Team Lacoste

Eerder op de dag werd al duidelijk dat Mnangagwa weer terug in Zimbabwe was. Woensdagavond bracht hij een bezoek aan het hoofdkantoor van zijn partij, Zanu-PF, waar hij door duizenden sympathisanten werd opgewacht. Over het vertrek van Mugabe, die Zimbabwe 37 jaar met harde hand regeerde, zei hij volgens AP:

“Het volk heeft gesproken. De stem van het volk is de stem van god. (…) Ik roep alle inwoners van Zimbabwe op om samen te komen. We zijn allemaal Zimbabweanen. Ons land heeft vrede nodig… en banen, banen, banen.”

Vrijdag ingezworen

Na twee onrustige weken kondigde de Zimbabweaanse leider Robert Mugabe (93) zijn aftreden aan. Hij deed dat in een brief aan het parlement, dat die avond juist bezig was aan een afzettingsprocedure. Mugabe kwam in 1980 aan de macht als vrijheidsstrijder maar ging zich in de jaren daarna steeds meer als dictator gedragen.

Sinds het vertrek van Mugabe werd algemeen aangenomen dat Mnangagwa, die kan rekenen op de steun van het leger, de rol van president zou overnemen. Woensdag werd duidelijk dat de vroegere vicepresident op vrijdag wordt ingezworen. Hij vervult die rol tot september volgend jaar, wanneer Mugabes termijn zou aflopen. Daarna volgen verkiezingen.