OM eist jaar cel tegen oud-topman NS

Fraude

Oud-NS-topman Timo Huges.
Oud-NS-topman Timo Huges. Foto ANP

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag in de rechtbank in Den Bosch twaalf maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen voormalig NS-topman Timo Huges, vanwege fraude bij de aanbesteding van het ov in Limburg. Huges gaf volgens het OM leiding aan schending van bedrijfsgeheimen, niet-ambtelijke corruptie en valsheid in geschrifte. Naast Huges staan NS als bedrijf en vijf andere bestuurders terecht.

De zaak draait om bedrijfsspionage. Om de aanbesteding voor Limburg te winnen, huurde NS een regiodirecteur van concurrent Veolia in. In 2014 speelde hij informatie van Veolia door naar NS-dochters Abellio en Qbuzz.

NS is „in feite de hoofdverdachte”, aldus het OM dat een boete van drie miljoen euro eist. Tegen twee voormalige Qbuzz-bestuurders, die veel bewijs leverden tegen Huges, eist het OM taakstraffen en boetes. Hun verklaringen waren „doorslaggevend”, aldus de officier van justitie.

In april 2015 kwamen de misstanden bij de aanbesteding naar buiten. NS-dochter Abellio had de Limburgse concessie – looptijd vijftien jaar, waarde twee miljard euro – gewonnen ten koste van concurrenten Veolia en Arriva. De concessie ging daarna alsnog naar Arriva.

Huges werd op aandringen van aandeelhouder minister Dijsselbloem van Financiën, ontslagen. In juni dit jaar oordeelde de ACM dat NS de Mededingingswet had overtreden. Gevolg: een boete van 41 miljoen euro.