OM eist 150.000 euro boete tegen ProRail

De spoorbeheerder heeft de regels voor chloortransporten overtreden, stelt het Openbaar Ministerie. Justitie noemt ProRail een recidivist.

Archieffoto van een chloortrein in 2006.
Archieffoto van een chloortrein in 2006. Foto Eric Brinkhorst/ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag een boete van 150.000 euro geëist tegen ProRail. De spoorbeheerder zou zich in maart 2013 niet hebben gehouden aan de veiligheidsregels rond chloortransport. Volgens het OM gaat het om “bijzonder ernstige feiten”.

De eerste vermeende overtreding draait om een trein met vijf chloorwagons die op 13 maart 2013 vertrok vanuit het Duitse Bad Bentheim. Op het traject van Amersfoort naar rangeerterrein Kijfhoek (tussen Barendrecht en Zwijndrecht) liep de trein ongeveer een kwartier vertraging op, maar dit werd volgens het OM niet door alle betrokken treindienstleiders van ProRail gemeld aan de spoorwegpolitie. Ook zouden sommige treindienstleiders geen contact hebben gezocht met de machinist van de trein. Het OM noemt dit ernstig: “In het geval van noodgevallen moet de treindienstleider exact weten waar de trein met chloor zich bevindt”.

Ook liet ProRail in maart 2013 meerdere chloorwagons staan op een rangeerterrein bij Amersfoort, stelt het OM. Dat is niet toegestaan volgens de milieuvergunning. De regels voor chloortransporten zijn er ter bescherming van de gezondheid van onder anderen werknemers en omwonenden, dus “niet voor niets”, zei de officier tijdens de zitting. Chloor is bij inademing giftig en levensgevaarlijk. “Juist van een professionele onderneming mag je verwachten dat die verantwoordelijkheid neemt”, aldus het OM. Daarbij wijst justitie op een bijna-ramp op rangeerterrein Kijfhoek, waar in 2011 brand uitbrak in een treinwagon met ethanol.

Strafblad van 27 pagina’s

De officier noemde ProRail tijdens de zitting een recidivist: “ProRail heeft inmiddels een strafblad van 27 pagina’s.” Het gaat hierbij met name om overtredingen op het gebied van omgevingsvergunningen en milieubeheer, blijkt uit navraag bij het OM. Sinds de incidenten in 2013 is er 19 keer proces-verbaal opgemaakt wegens verdenking van overtreding van de wet voor vervoer van gevaarlijke stoffen, meldt justitie. Deze zaken hebben nog niet geleid tot een veroordeling.

ProRail wilde niet inhoudelijk reageren tegenover NRC. Volgens NRC-redacteur Mark Duursma, gespecialiseerd in transport, zal ProRail niet wakker liggen van een boete van 150.000 euro.

Vanaf 2021 geen chloortransporten meer

Sinds 2006 zijn er geen structurele chloortransporten meer over het Nederlandse spoor. Alleen incidenteel vervoert chemiebedrijf AkzoNobel nog chloor via het spoor naar de Botlek. Tot 2006 reed er twee keer per week ‘s nachts een chloortrein vanuit Delfzijl en Hengelo naar de Botlek. Het ging jaarlijks om 40.000 ton chloor. In juli 2017 kwamen Akzo en het toenmalige ministerie van Infrastructuur en Milieu overeen dat ook de incidentele chloortransporten door Nederland stoppen, uiterlijk in 2021.