NS Publieksprijs voor tweede boek over Gijp

Boeken De wereld volgens Gijp kreeg de meeste stemmen van het Nederlandse publiek. Even leek de gedoodverfde kanshebber, Michel van Egmond, toch ingehaald worden – door Geert Mak.

Rene van der Gijp tijdens de presentatie van het boek De Wereld Volgens GIJP van Michiel van Egmond.
Rene van der Gijp tijdens de presentatie van het boek De Wereld Volgens GIJP van Michiel van Egmond. Foto Sander Koning/ANP

Tóch Michel van Egmond. De voetbaljournalist is voor de derde keer de winnaar van de NS Publieksprijs, ditmaal voor zijn boek De wereld volgens Gijp. Dat is zojuist bekendgemaakt in tv-programma De wereld draait door. Van Egmond (1968) ontvangt 7.500 euro en een jaar lang gratis reizen. Met 27 procent van de stemmen versloeg hij nipt Geert Mak, die genomineerd was met het geschiedenisboek De levens van Jan Six. Mak kreeg maar een paar duizend stemmen minder. Hij kreeg 23 procent van het totaal aantal stemmen.

Twee keer eerder deed journalist Van Egmond mee aan de populariteitsprijs, met Gijp (2012) en Kieft (2013), twee keer won hij. Elke keer, ook dit jaar, werd voor Van Egmonds boeken uitgebreid campagne gevoerd in tv-programma Voetbal Inside.

Toch bleek de strijd ditmaal wel spannend: woensdagmiddag was het verschil in stemmen met Mak nog too close to call. Winst voor een geschiedenisboek zou voor het eerst zijn geweest in dertien jaar, toen Mak zelf de prijs ontving met In Europa (2004).

Minder stemmers

Verreweg het best verkochte boek van het afgelopen jaar, Judas van Astrid Holleeder, wist daarmee de laatste twee niet te halen. Van het boek werden vorig jaar ruim 400.000 exemplaren verkocht, terwijl het pas eind november verschenen is.

Dit jaar brachten 96.000 mensen hun stem uit voor de NS Publieksprijs, een daling ten opzichte van vorig jaar, toen er nog zo’n 120.000 stemmen zijn uitgebracht. Toen mobiliseerde Hugo Borst een grote hoeveelheid stemmers voor zijn boek Ma, dat hij zo de competitie invocht ondanks het uitblijven van een nominatie. Vorig jaar won Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen.

Dit jaar maakten één fictiewerk en vijf non-fictieboeken kans op de prijs, waarvan de kanshebbers worden bepaald door de hoogste posities in de bestsellerlijsten. De andere van de zes k waren Huidpijn van Saskia Noort, Johan Cruijff - Mijn verhaal door Jaap de Groot en Thomas Dekker van Thijs Zonneveld. Daarmee was de helft van de kanshebbers een sportboek.

Lees ook: Helft van de genomineerde boeken voor de NS Publieksprijs gaat over sport