Nigeria

Zelfmoordaanslag ‘door Boko Haram’: vijftig doden

Bij een zelfmoordaanslag op een moskee in het noordoosten van Nigeria zijn zeker vijftig mensen gedood. De aanslag is nog niet opgeëist. Veel wijst erop dat de islamitisch-fundamentalistische groepering Boko Haram erachter zit. Volgens de politie in Mubi was de dader een tiener die zich onder de moskeebezoekers begaf en tijdens het gebed zichzelf opblies. Mubi ligt in Adamawa, een regio waar Boko Haram tot 2015, voor het door regeringstroepen was verdreven, een basis had. Vanuit dit gebied pleegt Boko Haram al jaren aanslagen om zo te proberen een islamitische staat te stichten. Vaker worden hierbij kinderen ingezet die op markten, checkpoints en in moskeeën zichzelf opblazen. Bij de strijd zijn de voorbije acht jaar ruim 20.000 mensen omgekomen. (AP)