Netflix maakt eerste Nederlands-Vlaamse misdaadserie

Serie Voor het eerst gaat Netflix een Nederlands-Belgische serie maken: Undercover. De schrijver en producent zijn Vlaams, de acteurs veelal Nederlands.

De Nederlands-Vlaamse Netflixserie Undercover.
De Nederlands-Vlaamse Netflixserie Undercover. Netflix

Voor het eerst gaat Netflix een Nederlands-Belgische serie maken: Undercover. De politieserie over de handel in XTC, wordt gemaakt door de Vlaamse producent De Mensen en bevat Nederlandse acteurs als Frank Lammers, Anna Drijver, Elise Schaap en de Vlaamse acteur en presentator Tom Waes.

De Vlaamse schrijver Nico Moolenaar is schrijver en showrunner van de serie. Hij maakte eerder de misdaadseries Vermist en Aspe, en de voetbalserie Spitsbroers. Andere co-producenten zijn de Nederlandse distributeur Dutch Filmworks en de Vlaamse publieke omroep VRT. De serie moet in 2019 af zijn. De VRT zendt Undercover ook zelf uit, en ook in Frankrijk en het Duitse taalgebied komt de serie op reguliere tv-zenders.

De Amerikaanse online streamingdienst is in Nederland in vier jaar tijd uitgegroeid tot een belangrijke concurrent van de reguliere televisie. Volgens marktonderzoeker Telecompaper heeft Netflix 2,4 miljoen Nederlandse abonnees. Maar het bedrijf had tot nu toe geen eigen Nederlandse producties.

Netflix co-produceerde wel eerder Britse, Franse, Duitse, Spaanse en Italiaanse series. Het bedrijf steekt dit jaar 1,75 miljard dollar in de Europese markt, en heeft negentig Europese series en films in productie. Wereldwijd heeft Netflix nu 109 miljoen abonnees in 190 landen. Jaaromzet 2016 was 8,8 miljard dollar, met een bedrijfsresultaat van 380 miljoen dollar.