MOgelijke staatsgreep

Centrum van Loegansk afgezet door militairen

In de opstandige ‘Volksrepubliek’ Loegansk (LNR) is mogelijk een staatsgreep aan de gang. Sinds dinsdag wordt het centrum van Loegansk afgezet door militairen en pantserwagens. Volgens een woordvoerder van de Oekraïense regering in Kiev zou het hoofd van de LNR, Igor Plotnitsky, zijn gevlucht naar Rusland. Dinsdagochtend verschenen er in Loegansk ineens gewapende mannen in camouflagepakken op straat. Tegen omstanders lieten de mannen weten te handelen in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De Russische krant Novaja Gazeta maakte melding van paramilitairen die zouden zijn overgekomen uit de naburige ‘Volksrepubliek’ Donetsk (DNR). De plaatsvervangend minister van Defensie van de DNR, Edoeard Basoerin, ontkende echter dat er troepen zijn afgereisd.

Eerder had Plotnitsky in een verklaring nog laten weten dat de situatie onder controle was en dat pogingen van sommigen „aan de macht te blijven” tevergeefs waren. Waarschijnlijk doelde Plotnitsky daarmee op de minister van Binnenlandse Zaken, Igor Kornet. Deze had zojuist aangekondigd dat hij een groot aantal corruptiezaken in de regering op het spoor was. Meteen daarop werd hij door Plotnitsky ontslagen. Kornet weigerde te vertrekken. De Oekraïense president Petro Porosjenko riep dinsdagavond zijn veiligheidsraad bij elkaar vanwege de gespannen toestand in Loegansk.