Kunstenaars bespioneren AfD-politicus

‘Agressief humanisme’ Een groep kunstenaars zegt al een jaar lang AfD-politicus Björn Höcke te bespioneren. Op de vraag of het niet vreemd is Stasi-methoden te gebruiken als je een liberale samenleving wilt, antwoordde ze dat ze „tegen nazi’s nazi-methoden gebruiken”.

Voor het huis van AfD'er Björn Höcke hebben enkele kunstenaars een klein 'filiaal' van het Holocaust monument neergezet.
Voor het huis van AfD'er Björn Höcke hebben enkele kunstenaars een klein 'filiaal' van het Holocaust monument neergezet. Foto Patryk Sebastian Witt/EPA

Een groep Duitse, politiek geëngageerde kunstenaars zegt al ruim een jaar de omstreden AfD-politicus Björn Höcke intensief te bespioneren. De groep, die zich Centrum voor Politieke Schoonheid noemt, heeft het huis naast de woning van Höcke in een gehucht in Thüringen gehuurd, en houdt hem van daaruit in de gaten.

En omdat Höcke het Holocaust-monument in Berlijn begin dit jaar „een monument van de schande” heeft genoemd, heeft de groep pal voor zijn huis, als een klein ‘filiaal’ van dat monument, 24 grijze betonnen blokachtige zuilen neergezet. Pas als Höcke voor het monument in Berlijn of dat in zijn eigen dorp knielt „en oprecht om vergeving vraagt”, aldus de groep, zal de bespionering van Höcke worden gestaakt.

Höcke is fractievoorzitter van de AfD in het deelstaatparlement van Thüringen. Hij hoort tot de rechtervleugel van de partij. Eerder dit jaar heeft Frauke Petry, destijds AfD-voorzitter, vergeefs geprobeerd hem uit de partij te zetten, omdat hij te radicaal zou zijn.

Het Zentrum für Politische Schönheit (ZPS) probeert de actie met crowd funding te financieren. Woensdagochtend zou al ruim 18.000 van de beoogde 28.000 euro bijeen zijn gebracht. Vrijwilligers worden opgeroepen te helpen bij het permanent in de gaten houden van de politicus. Deze ‘civiele inlichtingendienst’ zou nodig zijn, omdat de officiële binnenlandse veiligheidsdienst het zou laten afweten. De groep dreigt de verzamelde informatie over het leven van Höcke openbaar te maken.

Tegenover Spiegel Online reageert de artistiek leider van de groep op de vraag of het niet vreemd is voor een liberale samenleving te pleiten en tegelijk methodes te gebruiken van de Stasi, de inlichtingendienst van de DDR die berucht was vanwege de intensieve bespionering van burgers. „Tegen nazi’s gebruiken we nazi-methoden”, luidt het antwoord.

Onder het motto „agressief humanisme op het snijvlak van actie-kunst en mensenrechten” heeft het ZPS eerder onder meer aandacht getrokken met projecten tegen de Europese vluchtelingenpolitiek. Daarbij werden vluchtelingen uit Syrië die op de vlucht waren verdronken in Italië opgegraven en op een begraafplaats in Berlijn herbegraven. Een poging om ook stoffelijke overschotten van vluchtelingen voor het Kanzleramt te begraven, verhinderde de politie – waarop er een symbolische begrafenis werd gehouden.