Kunstdiplomatie

China en het Vaticaan zoeken toenadering

Kunstdiplomatie: zo wordt de afspraak omschreven die Vaticaanstad en China dinsdag maakten. In maart 2018 zullen er simultaan twee tentoonstellingen worden georganiseerd in Beijing en Vaticaanstad. Een Vaticaans museum toont veertig Chinese kunstwerken, de Verboden Stad in Beijing veertig kunstwerken uit het Vaticaan. De uitwisseling moet de diplomatieke banden aanhalen, legde Zhu Jiancheng namens het Chinese Cultuur Investeringsfonds op een persconferentie uit.

De relaties tussen China en Vaticaanstad zijn al jaren gespannen. Enerzijds groeit het aantal katholieke kerkgangers in China hard, anderzijds worden steeds meer portretten van Jezus vervangen door die van de Chinese leider Xi. Het is voor Chinese katholieken kiezen tussen trouw aan de paus of trouw aan de Patriottische Vereniging van Chinese Katholieken. Vaticaanstad en China verschillen onder meer van mening over het aanwijzen van bisschoppen. Vaticaanstad staat erop dat dit gebeurt vanuit Rome, en niet door de Chinese staat. Eerdere pogingen de relaties tussen de twee landen te verbeteren liepen op niets uit. (Reuters)