Kamerstunt afschaffing wet-Hillen mislukt

50Plus en PVV hadden 35 uur spreektijd aangevraagd om de “aflosboete” te voorkomen, maar na ruim acht uur was het debat voorbij.

De Kamerleden Martin van Rooijen (links) van 50Plus en PVV'er Edgar Mulder moesten noodgedwongen na ruim acht uur stoppen met debatteren.
De Kamerleden Martin van Rooijen (links) van 50Plus en PVV'er Edgar Mulder moesten noodgedwongen na ruim acht uur stoppen met debatteren. Foto Martijn Beekman/ANP

Amerikaanse senatoren zijn bedreven in het wapen van de ‘filibuster’. Zij kunnen urenlang redevoeringen houden om een stemming te voorkomen. Dat is 50Plus en de PVV niet gelukt. De oppositiepartijen hadden 35 uur spreektijd aangevraagd om afschaffing van de wet-Hillen tegen te houden, maar werden dinsdagnacht na ruim acht uur betogen teruggefloten door de Tweede Kamer.

Kamerlid Martin van Rooijen van de ouderenpartij hield het 4,5 uur vol door herinneringen op te halen aan zijn tijd als staatssecretaris voor fiscale zaken in kabinet-Den Uyl van 1973 tot 1977. Daarnaast las hij brieven voor van verontruste burgers. PVV-Kamerlid Edgar Mulder stopte noodgedwongen na twee uur. Hij hield volgens de aanwezige Kamerleden een geschiedenisles die meer leek op theater.

Reden voor de VVD om een hoofdelijke stemming aan te vragen om de spreektijd te beperken. Dit werd omstreeks 04.00 aangenomen met 78 stemmen voor en één tegen.

Afschaffen fiscale voordeel aflossen hypotheek

Van Rooijen en Mulder probeerden met het marathondebat te voorkomen dat de Tweede Kamer stemt over het schrappen van de wet-Hillen uit 2005. Die geeft woningbezitters die hun hypotheek (bijna) geheel hebben afgelost een fiscaal voordeel. Het kabinet wil de regeling vanaf 2019 over een periode van dertig jaar afschaffen.

Volgens de oppositiepartijen betreft het een “aflosboete”. Via een fiscaal voordeel stimuleert de overheid om de hypotheek af te lossen, daarna schaft zij het af.
De Vereniging Eigen Huis berekende dat ongeveer een miljoen mensen geld mislopen door de afschaffing, onder wie veel ouderen.

Het debat gaat woensdagavond om 20.00 uur verder met een antwoord van staatssecretaris Menno Snel (D66, Financiën). Doordat de tactiek van de filibuster is mislukt gaat de stemming over afschaffing van de wet-Hillen waarschijnlijk wel gewoon door.