Kamer: bekijk of apotheek medicijn zelf kan namaken

Politiek debat De politieke druk op het kabinet om dure medicijnen betaalbaarder te maken neemt toe. Krijgt de apotheker een hoofdrol?

Magistrale bereiding kan dure medicijnen goedkoper maken.
Magistrale bereiding kan dure medicijnen goedkoper maken. Foto Istock

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) moet onderzoeken of apothekers vaker dure medicijnen kunnen namaken. Een meerderheid van de Tweede Kamer zal dit tijdens overleg deze woensdag van hem eisen, blijkt uit een rondvraag van NRC.

Apothekers kunnen dure medicijnen die farmaceuten voor zeldzame aandoeningen hebben gemaakt vaak tegen een veel lagere prijs zelf bereiden. Dat ligt gevoelig, omdat daarmee het patent van de farmaceut wordt omzeild. Wettelijk is ‘magistrale bereiding’ door apothekers voor hun eigen patiënten toegestaan. Toch gebeurt het nog nauwelijks, omdat apothekers bang zijn dat grote farmaceuten rechtszaken aanspannen.

„De Europese octrooiwetgeving zou zo aangepast moeten worden dat magistrale bereiding door apothekers verder wordt ondersteund”, zegt Kamerlid Joba van den Berg (CDA). Ze wil ook dat de minister „onderzoekt of juridische steun aan apothekers gegeven kan worden.”

D66-parlementariër Pia Dijkstra: „Bij welke medicijnen is een apothekersbereiding mogelijk, en bij welke niet? Kunnen we apothekers meer mogelijkheden bieden?”

De uitspraken van de coalitiepartijen dragen bij aan de politieke druk op de minister om met een alternatief te komen voor de hoge prijzen van medicijnen voor zeldzame ziekten. Die druk is de afgelopen weken toegenomen.

Dinsdagochtend kwam een links oppositieblok van GroenLinks, SP en PvdA met een initiatiefnota die de „macht van de farmaceutische industrie” moet „doorbreken”. Naast mogelijkheden om dure medicatie zelf te maken, willen de drie partijen ook een volledig nieuwe financiering van geneesmiddelen. Voor dat laatste, verregaande, plan lijkt geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Om farmaceuten onder druk te zetten hun hoge prijzen te verlagen, lijkt het politiek haalbaarder apothekers zelf medicijnen te laten maken. Een gezaghebbende adviseur van de minister, de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, kwam onlangs ook al met het advies ‘magistrale bereiding’ te ondersteunen.

Een maand geleden was er nog grote consternatie toen Orkambi, een geneesmiddel voor taaislijmpatiënten, niet werd toegelaten tot het verzekerd basispakket omdat het ministerie het te duur vond – 170.000 euro per patiënt per jaar. Patiënten die het ‘wondermiddel’ dreigden mis te lopen, zochten boos de media. Uiteindelijk sloot de minister alsnog een akkoord met de fabrikant van Orkambi. Het is toegelaten tot het basispakket, voor een geheime prijs.

Niettemin maakte een Haagse apotheker dinsdag via de NOS bekend Orkambi zelf te gaan bereiden. Dat zou nóg goedkoper zijn. De apotheker verwacht dat fabrikant Vertex een rechtszaak aanspant.