Recensie

Recensie

Holden neemt je mee op en sjamanistische trip

Het geluid van Keltische koperen blazers was al te horen op ‘The Inheritors’ (2013). Na dat laatste bejubelde album voelde James Holden zich vrij om live te experimenteren met zijn modulaire synth in verschillende formaties. Op ‘The Animal Spirits’ heeft de gewezen tranceproducer zichzelf omarmd in die rol van podiumdier en bandleider. Maar nu zijn de druïdes op hol geslagen. Het album, gemaakt met band, begint met galmende chants. Vanaf Spinning Dance ontvlammen de warme koperklanken, fluiten en ritselaars meteen in een wervelende ontlading. In Pass Through The Fire hoor je de menselijke maat die de wiskundige met zijn zelf geschreven software toevoegt: beat en synth lopen even uit de pas. Pas bij The Beginning & The End of the World kan je even op adem komen in een break van trage drums. In Thunder Moon Gathering nadert een dreigende ondertoon, maar Holden eindigt ronduit lyrisch. Deze sjamanistische trip is een alles onderdompelende luisterervaring.