Recensie

Recensie

Gorillaz strooien zuinig met zonnestralen in Ziggo Dome

Pop De grensverleggende combinatie van pop en stripfiguren bij Gorillaz heeft iets van zijn glans verloren, bleek dinsdag in de Ziggo Dome.

Gorillaz op het Austin City Limits Music Festival in Texas, oktober 2017.
Gorillaz op het Austin City Limits Music Festival in Texas, oktober 2017.

De Ziggo Dome was dinsdag één tandje te groot voor Gorillaz, nu die ooit zo frisse groep vervreemd is van het concept dat ze eigenlijk uit stripfiguren bestaan. Animator Jamie Hewlett (van de strip Tank Girl) en popmuzikant Damon Albarn (van de band Blur) bedachten Gorillaz in 1998, als reactie op de onbenullige popgroepjes die ze op MTV voorbij zagen flitsen. De manga-achtige clips waren hun eigenlijk medium en op het podium verscheen Gorillaz achter een scherm, om een rookgordijn op te trekken rond de identiteit van de muzikanten.

Na drie albums met invloeden uit pop, hiphop, dance en wereldmuziek volgde de vierde Humanz op een periode waarin Hewlett en Albarn met elkaar gebrouilleerd waren. Ze legden hun meningsverschillen bij, maar het gevolg is dat Damon Albarn nu op het podium een tamelijk traditionele band aanvoert, waarbij het bewegende beeld op de achtergrond alleen nog ter decoratie dient. Toch waren de videobeelden hoog nodig, want gastvocalisten als Jehnny Beth verschenen alleen in hun ingeblikte vorm op de band.

Live sluit Gorillaz enigszins aan bij Albarns recente projecten met Malinese en Syrische muzikanten, met diepe bassen en een hypnotiserende groove. Albarns stem is nogal vlak, rappers De La Soul, Bootie Brown en Little Simz en schreeuwzanger Peven Everett brachten afwisseling. Met eerst een flinke reeks nummers van Humanz, dat tot nu toe nog geen hits van betekenis heeft opgeleverd, kwam het er op neer dat de muzikale hoogtepunten op zich lieten wachten tot de oude krakers in de toegift.

‘Clint Eastwood’ stemt nog altijd vrolijk met zijn belofte van zonnestralen in een (papieren) zak, en ‘Demon Days’ werd met dameskoor op volle gospelsterkte gebracht. Met een wat doffe klank en de ouderwets aandoende animaties op de achtergrond maakte Gorillaz wel aangename gebruiksmuziek, maar zijn ze als grensverleggend popconcept aan hun doel voorbij geschoten.

Gecorrigeerd op 23 nov 2018: De naam van Vince Staples als een van de gastvocalisten op video is verwijderd, want hij was niet te zien op de video’s.