Filmoverzicht: Tegen de stroom in met Gore en Lynch

Deze week keken de filmrecensenten van NRC onder andere naar ‘Battle of the Sexes’, ‘Thank You For Your Service’, ‘An Inconvenient Truth 2’ en ‘David Lynch: the Art Life’.

 • ●●●●

  Battle of the Sexes: Sportfilm

  Battle of the Sexes speelt zich af in 1973 maar doet sterk denken aan de discussie die afgelopen zomer in Nederland is gevoerd over de aantrekkelijkheid van voetbal door vrouwen. Een discussie die ogenblikkelijk verstomde toen de vrouwen uitstekend presteerden en Europees kampioen werden. Wat overigens nog niet betekent dat zij evenveel salaris krijgen als de mannen. En precies daar draait het om in het op feiten gebaseerde Battle of the Sexes.

  Uit protest dat mannen acht keer meer prijzengeld krijgen bij een tennistoernooi zet tennisster Billie Jean King (Emma Stone) haar eigen tenniscompetitie op. Met een aantal andere tennissters gaat ze toernooien spelen in Amerika waarbij ook aandacht wordt gevraagd voor gelijke betaling voor vrouwen. Dit strijkt tegen de haren in van machtige mannen, onder wie de voorzitter van de National Tennis League. Als hij er door Billie Jean op gewezen wordt dat zijn gedrag seksistisch is, antwoordt hij: „Ik hou van vrouwen.” „Maar respecteer je ze ook?”, riposteert de voorvechtster van gelijke rechten. In een nog steeds gangbare reflex wordt zij door tegenstanders weggezet als feministe met harige benen. De meeste mannen die Battle of the Sexes opvoert vinden dat vrouwen sowieso in de keuken moeten staan en niet zo moeten zeuren.

  Als voormalig tennisser Bobby Riggs (Steve Carell) Billie Jean King uitdaagt om in een wedstrijd tegen hem te bepalen wie er beter kan tennissen, man of vrouw, begrijpt King dat zij de aanname dat mannen superieur zijn aan vrouwen, omdat dit nou eenmaal biologisch zo is bepaald, alleen kan weerleggen door de gokverslaafde Riggs op het tennisveld een flink pak slaag te geven. Lees de recensie: Vrouwen-strijd op het center court

  Regie: Valerie Faris en Jonathan Dayton. Met: Emma Stone, Steve Carell, Andrea Riseborough, Sarah Silverman. In: 40 bioscopen

 • ●●●●●

  An Inconvenient Truth 2: Documentaire

  Tegen de stroom in geeft de Amerikaanse politicus en klimaatactivist Al Gore de kijker toch een positieve boodschap mee in An Inconvenient Truth 2. Natuurlijk, de planeet staat er beroerd voor. Politiek gaat het ook niet de goede kant op, nadat Donald Trump uit het klimaatverdrag van Parijs is gestapt.

  Toch probeert Gore de moed erin te houden – vooral door veel nadruk te leggen op allerhande technologische doorbraken die ophanden zijn, die een schone economie haalbaar en betaalbaar zullen maken. Lees de recensie: Al Gore ziet lichtpuntjes voor de planeet

  Regie: Bonni Cohen, Jon Shenk. In: 43 bioscopen

 • ●●●●●

  Thank You For Your Service: Drama

  Waarom is niet gekozen voor een documentaire in plaats van een speelfilm, vraag je je af tijdens Thank You for Your Service. Het regiedebuut van Jason Hall, die eerder genomineerd was voor een Oscar voor het script van American Sniper, is gebaseerd op waargebeurde feiten en volgt enkele veteranen die terugkeren uit Irak. Het is een verslag van hun worsteling met het dagelijks leven na terugkomst. Lees de recensie: Hoe Irakveteranen in de kou staan

  Regie: Jason Hall. Met: Miles Teller, Joe Cole, Beulah Koale, Haley Bennett, Amy Schumer. In: 38 bioscopen

 • ●●●●●

  De Rode Ziel: Documentaire

  Een lange geul in het veld, dan weet je het vaak wel in Rusland. Een oud massagraf: als de lijken vergaan, klinkt de grond in. „Och, ze stapelden die stakkers op als houtblokken”, zucht een oud besje. „Het complete werkkamp ligt hier.” Dan wijst ze op een dode fabriek verderop, door die stakkers gebouwd. „Kijk, alles is kapot en gestolen. Leefde Stalin nog maar.” De Rode ziel van Jessica Gorter gaat over nostalgie naar dictator Stalin, die als massamoordenaar slechts Mao voor zich duldt. Lees de recensie: Nostalgie naar een massamoordenaar

  Regie: Jessica Gorter. In: 17 bioscopen

 • ●●●●

  David Lynch: the Art Life: Documentaire

  De documentaire David Lynch: The Art Life loopt tot en met het maken van Lynch’ debuutfilm Eraserhead, veertig jaar geleden. Fortuinlijk dus dat die film opnieuw wordt uitgebracht door Eye Filmmuseum. In de documentaire beschrijft Lynch zijn cultfilm als zijn „eerste bewegende schilderij met geluid”. Lees de recensie: David Lynch: beschermde jeugd, duistere obsessies

  Regie: Jon Nguyen, Rick Barnes, Olivia Neergaard-Holm. In: 5 bioscopen

 • ●●●●●

  Insyriated: Oorlogsdrama

  Oorlog is een vrouwenzaak. Althans, als je het slagveld verlaat. Maar daar worden veel te weinig films over gemaakt. Cameraman Philippe Van Leeuw, bekend van zijn werk voor Bruno Dumont en Claire Simon, regisseert bij gelegenheid zelf ook films en hij maakt het zichzelf daarbij niet makkelijk. Zijn meest recente film Insyriated, die begin dit jaar op het filmfestival van Berlijn de publieksprijs won, nam hij om veiligheidsredenen op in Beiroet. Maar de film heeft de oorlog in Syrië als onderwerp. Lees de recensie: Oorlog als vrouwenzaak

  Regie: Philippe Van Leeuw. Met: Hiam Abbas, Juliette Navis, Diamand Abou Abboud. In: 11 bioscopen

 • ●●●●●

  La novia del desierto: Roadmovie

  Een jurk. En een tas. Meer heb je soms niet nodig om een verhaal in gang te zetten. En twee charismatische acteurs met wie je graag een lange doelloze rit door de woestijn maakt. Omdat hun gezichten ook landschappen zijn als de woestijn. Uitgestrekt. Gehard door het leven. En vol verhalen die je uit elke porie wilt lezen. La novia del desierto (‘De bruid van de woestijn’) is een klein mirakel van een Argentijnse film, en ik gebruik dat woord niet voor niets Lees de recensie: Wedergeboorte in de woestijn

  Regie: Cecilia Atán, Valeria Pivato. Met: Paulina García, Claudio Rissi. In: 10 bioscopen

 • ●●●●

  Petit Paysan: Drama

  Al vanaf de eerste beelden is duidelijk dat debuterend regisseur Hubert Charuel, die zelf uit een boerenfamilie komt, niet zomaar een pastorale film over het boerenbedrijf heeft willen maken. Zijn plot over een jonge boer die tot het uiterste gaat om zijn dieren van de slacht te redden als er een geval van gekkekoeienziekte is gesignaleerd is tegelijkertijd immersief en afstandelijk, surrealistisch en politiek geëngageerd, en vooral neurotisch, knotsgek en geïnfecteerd met koeienliefde. Lees de recensie: Gekke koeienliefde

  Regie: Hubert Charuel. Met: Swann Arlaud, Bouli Lanners, Sara Giraudeau. In: 17 bioscopen