Filibuster sneuvelt midden in de nacht

De Haagse Stemming Vandaag is dag 28 van kabinet-Rutte III. Schrijf je in om deze als nieuwsbrief per mail te ontvangen.

FILIBUSTERFIASCO: Bij het ontwaken kan ik u meteen uit de droom helpen: nee, de filibuster over het afschaffen van de wet-Hillen is niet meer gaande. De eindtijd van het debat was uiteindelijk 4:49 uur. 50Plus-Kamerlid Martin van Rooijen, die eigenlijk voor vijftien uur spreken stond ingetekend, rondde zijn bijdrage ‘al’ na pakweg viereneenhalf uur af. PVV-Kamerlid Edgar Mulder, die twintig uur zou spreken, begon vervolgens al na twee uur in herhaling te vallen. Iets na drieën bracht VVD-Kamerlid Aukje de Vries een ordevoorstel in om Mulders spreektijd verder in te korten tot een kwartier. Een hoofdelijke stemming volgde, waarbij bleek dat opvallend veel Kamerleden uit de coalitie nog aanwezig waren. Dat kon niet gezegd worden van Mulders eigen PVV-fractie: uiteindelijk was hijzelf de enige die tegen de inkorting stemde, bij 78 vóórstemmen. De volgende sprekers jasten hun bijdragen er doorheen, zodat nog voor 05:00 uur kon worden afgesloten.

Aflossen: 50Plusser Van Rooijen oogstte tijdens het filibusteren ook van andere Kamerleden lof voor zijn inhoudelijke betoog van viereneenhalf uur. Waardering was er minder voor Mulder, die door vervangend voorzitter Madeleine van Toorenburg (CDA) voortdurend gemaand werd zich aan het onderwerp te houden. Voor het leiden van de vergadering was overigens een blokkenschema met voorzitters gemaakt, waarvan de laatste, Linda Voortman, pas om 06:00 uur zou beginnen. Uiteindelijk was het Khadija Arib die iets voor vieren weer aanschoof om de vergadering naar het einde te leiden. Ook de SGP toonde zich in haar bijdrage aan het debat, rond 04:15 uur, overigens erg kritisch over het afschaffen van de wet. Zij stemmen in elk geval tegen. Vanavond rond 20.00 uur begint de tweede termijn.

Druk druk druk: Als de filibuster nog langer was doorgegaan, dan had het vergaderschema van de Tweede Kamer behoorlijk in het honderd kunnen lopen. Het rooster is overvol, omdat alle begrotingen nog voor de kerst moeten worden behandeld. Vandaag vindt het debat over Defensie plaats, waarbij genoeg te bespreken valt. Ook Buitenlandse Handel komt vandaag aan bod, en daar zal het in elk geval over het steeds krappere budget gaan. Het begin van dat laatste debat is na een lange nacht wel iets verzet: van 10:15 uur naar 11:00 uur.

WAT WIJ VOLGEN:

Farmaceuten: In de Tweede Kamer is vandaag een overleg over geneesmiddelenbeleid, waar een meerderheid minister Bruno Bruins gaat verzoeken te onderzoeken of apothekers vaker dure medicijnen kunnen namaken. De linkse oppositie kwam dinsdag met nog een radicaler voorstel om de macht van farmaceuten te breken, maar daarvoor voelen de coalitiepartijen niets. De keiharde lobby van farmaceuten voor het medicijn Orkambi, waarvan NRC afgelopen weekend een uitgebreide reconstructie maakte, komt vandaag sowieso aan bod.

Linkse samenwerking: 260.000 kiezers mogen vandaag stemmen tijdens vervroegde verkiezingen, die plaatsvinden vanwege gemeentelijke herindelingen. Vooral in Friesland gaan flink wat burgers naar de stembus. In Littenseradiel zoeken ze daarbij overigens vergeefs naar de lijsten van PvdA, GroenLinks en D66: die partijen hebben daar een gezamenlijke lijst met de cryptische naam SAM.

Stolpfeest: Een ultiem Nieuwspoortavondje vandaag: de Kees Lunshoflezing, waarin jaarlijks wordt gereflecteerd op de verhouding tussen politiek en pers, en die dit jaar wordt gehouden door oud-VVD-minister en thans waarnemend burgemeester van Amsterdam Jozias van Aartsen. Het thema van deze editie: politici benader je uiterst kritisch, maar altijd met respect en fatsoen.