Eerste Kamer akkoord met ruimere opslag van kentekengegevens

De politie mag kentekengegevens van automobilisten vier weken lang bewaren. De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de wetswijziging die de regels voor opslaan van nummerborden verruimt. Camera’s met Automatic Number Plate Recognition (ANPR) registreren nu al kentekens langs de snelweg. Doorgifte aan de politie is echter beperkt tot kentekens die in verband zijn gebracht met een misdrijf. Overige camerabeelden worden direct gewist.

Na verruiming van de regels mag de politie op specifieke locaties de kentekens van alle langsrijdende auto’s vier weken opslaan, met of zonder verdenking. De politie vindt dit nodig omdat dan na een misdrijf kan worden onderzocht of een voertuig van een verdachte in de buurt was. Ook kunnen de gegevens worden gebruikt om routes van verdachten te reconstrueren. De politie installeert de komende weken tientallen nieuwe camera’s die automatisch kentekens van automobilisten fotograferen en opslaan. Op binnenwegen krijgen tweehonderd flitspalen camera’s met ANPR.

Voordat de Tweede Kamer eind vorig jaar met de wet instemde is lang gediscussieerd over de voorwaarden waarop de politie over de data kan beschikken. Dinsdag ging ook een meerderheid van de senaat akkoord: alleen GroenLinks, SP, D66 en de Partij voor de Dieren stemden tegen.

Eerder tikte de Hoge Raad de Belastingdienst op de vingers voor het ten onrechte bewaren van miljoenen kentekenfoto’s. Het gebruik van ANPR-camera’s zou mensen te veel in hun privéleven raken. De fiscus is inmiddels met deze opsporingsmethode gestopt. (NRC)