Digitale chantage

Uber betaalde zwijggeld na groot datalek van gebruikersgegevens

Taxi-app Uber heeft toegegeven dat er in oktober 2016 een datalek was, waarbij gegevens van 57 miljoen klanten wereldwijd zijn gestolen. Het gaat om namen, telefoonnummers en mailadressen. Het bedrijf zegt dat creditcardgegevens en bankrekeningnummers niet in gevaar zijn geweest. Volgens Uber kregen twee personen, die niet aan Uber verbonden waren, toegang tot de cloud van een derde partij waar de gegevens waren opgeslagen. Volgens Bloomberg betaalde Uber deze hackers een bedrag van 100.000 dollar om de gegevens van de 57 miljoen klanten te wissen. Daarna zweeg Uber over het lek. Ook de rijbewijsnummers van 600.000 chauffeurs in de VS werden gestolen. Het was niet de eerste keer dat Uber te maken had met een datalek: in 2014 was er een lek van namen en rijbewijsnummers van chauffeurs. (NRC)