CDA en PvdA groot in Friese gemeenten

Het CDA eindigt als grootste partij in de nieuwe gemeente Súdwest-Fryslân. De PvdA blijft de grootste in Leeuwarden.

Kiezers brengen hun stem uit in een stemkantoor in de gemeente Waadhoeke.
Kiezers brengen hun stem uit in een stemkantoor in de gemeente Waadhoeke. Foto Vincent Jannink/ANP

Het CDA blijft een van de grote partijen in de Friese gemeenten waar woensdag verkiezingen werden gehouden. In Súdwest-Fryslân werd de partij met 28 procent van de stemmen de grootste en ook in Waadhoeke wint het CDA. Daar behaalt de partij acht van de 29 zetels.

De tweede partij in Súdwest-Fryslân is de PvdA. Ze behouden hetzelfde aantal zetels als in 2014: 6. In Waadhoeke verliest FNP iets aan terrein in vergelijking met vier jaar geleden, terwijl het CDA daar juist iets groter is.

De PvdA heeft opnieuw gewonnen in de Friese hoofdstad Leeuwarden. Die partij heeft in de voorlopige uitslagen ruim een kwart van de stemmen. De lokale samenvoeging van PAL en GroenLinks komt als tweede binnen, gevolgd door het CDA. Ook 50Plus en Partij voor de Dieren halen in Leeuwarden de raad, met één zetel.

Lokaal aan kop in Groningen en Gelderland

In Groningen werd woensdag op twee plekken gestemd vanwege de gemeentelijke herindeling. In de nieuwe gemeente Westerwolde wordt Gemeentebelangen de grootste partij, voor de PvdA. In Midden-Groningen won de PvdA. De partij behaalt daar vijf van de 33 raadszetels. Toch zijn er ook twee andere partijen met vijf zetels: Gemeentebelangen en de SP.

Veel gemeenten fuseren eind dit jaar, en daarom hielden ze er woensdag verkiezingen. NRC ging langs in het Friese Littenseradiel

In het Gelderse Zevenaar heeft het CDA in de voorlopige uitslagen flink aan terrein gewonnen ten opzichte van vier jaar geleden. De partij stijgt van vier naar zeven zetels. De grootste partij is daar wel nog steeds Lokaal Belang met tien zetels.