Brieven

Brieven 22/11/2017

Intocht Sinterklaas

Kinderfeest gered

Ja, Friese autoriteiten hebben gefaald: ze hebben anti-Zwarte- Piet-activisten een demonstratie toegezegd, terwijl het volk daarvan walgt en terwijl feestvierders niet verplicht zijn onuitgenodigden toe te laten. Nee, na Bonifatius is bij Dokkum geen betogingsrecht vermoord: er bestaat geen recht om ongevraagd particuliere feesten binnen te lopen; het betogingsrecht is ondergeschikt aan de vrijheid om feesten te organiseren en daarbij alleen genodigden toe te laten. Nee, het OM onderzoekt geen vervolging van Friese betogers op de snelweg A7, want er hebben daar geen Friezen betoogd: ze hebben in wanhoop de volle bussen met vijandige ongenodigden tot stoppen gedwongen om het sinterklaas-kinderfeest alsnog te redden. Wat hen wonderbaarlijk gelukt is.

Palingvisserij

Cultuur gaat verloren

Afgelopen zaterdag pleitte Rob van Westrienen voor een verbod op de palingvisserij en daar zijn nogal wat kanttekeningen bij te plaatsen (Een broodje paling is als een broodje panda: dat eet je niet,18/11, nrc.nl). Er is echter ook een alternatief voor een verbod. In Friesland en Overijssel wordt met quota op aal gevist. Met wiskundige modellen wordt bepaald wat maximum gevangen mag worden om de stand gezond te houden. Zo kunnen meer dan genoeg schieralen in de herfst wegzwemmen naar de Sargassozee om te paaien en voor een nieuwe aanwas van glasaal te zorgen. Wat mij echter het meest stoort aan het betoog van meneer Westrienen is dat hij politiek bedrijft over de hoofden van mensen. Dat palingvissen een eeuwenoude cultuur is, doet hem blijkbaar niets. Er wordt al sinds er mensen in Nederland zijn op palingen gevist. Vele visbedrijven zijn generaties lang van vader op zoon of dochter overgegeven. De palingvisserij is een onderdeel van een cultuur van palingroken, paling eten, netten boeten en verschillende vismethoden. In Volendam zijn op dit moment nog maar twee palingvissers over. De visserij was ooit een groot onderdeel van de cultuur het dorp. Met een verbod op de palingvisserij gaat een eeuwenoud onderdeel van de Nederlandse cultuur verloren, ook dat is wat waard.


Zoon van oud-beroepsvisser

Belastingpolitiek

Rutte spreekt kletskoek

Premier Rutte beweert dat Nederland België niet achterna moet gaan, omdat dat land zijn multinationals zou hebben verspeeld door een foute belastingpolitiek. Kletskoek.

Het vertrek van Petrofina en Société Générale heeft alles met aandeelhoudersbelangen en weinig tot niets met belastingen te maken gehad. Agfa-Gevaert is overigens nog altijd een schitterend Belgisch-Duits bedrijf, Union Minière is omgevormd tot het succesnummer Umicore – niet veel voormalige Nederlandse koloniale maatschappijen kunnen zo’n succesverhaal navertellen. Ook Solvay is een geslaagd voorbeeld van een florerende multinational met Belgische wortels. Rutte heeft in de Europese Raad, zo geeft hij zelf grif toe, elke bondgenoot nodig die hij maar vinden kan nu het VK dreigt te gaan vertrekken. Zou het niet van wijsheid getuigen om te beginnen de betrekkingen met de Benelux-partners te verbeteren in plaats van deze buren ongefundeerd uit te schelden?


Oud-ambassadeur van Nederland

Correcties/aanvullingen

Winterstop hockey

In een inzet bij Coachend langs de lijn, en nog even fel en veeleisend (6/11, p. S7) staat dat Kampong bij de mannen als koploper in de hoofdklasse de winterstop ingaat. Dit klopte niet. De winterstop volgde pas twee speelronden later. Kampong ging afgelopen zondag alsnog als koploper de winterstop in, Bloemendaal en Amsterdam als tweede en derde. HDM bleef met één punt onderaan.

Nazibunker

In het artikel De nazibunker mag best monument zijn (20/11, p. 9) wordt een bewoner van Amstelveen geciteerd die zegt dat Angela Merkel het geboortehuis van Hitler wil laten slopen. Het geboortehuis van Hitler staat in Oostenrijk. Merkel kan dus geen opdracht voor de sloop geven. Na aanvankelijke plannen voor sloop, is besloten de woning een nieuwe bestemming te geven.