Necrologie

Bariton Dmitri Chvorostovski had een stem die alles aankon

(1962-2017) Nadat de Russische bariton Dmitri Chvorostovski in 1989 BBC Cardiff Singer of the World won, was hij niet meer weg te denken van alle grote westerse operapodia.

Operazanger Dmitri Chvorostovski met de Russische president Vladimir Poetin tijdens een prijsuitreiking in het Kremlin in Moskou in 2015.
Operazanger Dmitri Chvorostovski met de Russische president Vladimir Poetin tijdens een prijsuitreiking in het Kremlin in Moskou in 2015. Foto Mikhail Klimentiev / AP

Een Siberische reus met zilveren manen, een mooie kop en een stem die alles aankon. Zo zou je de Russische bariton Dmitri Chvorostovski, die woensdag in Londen op 55-jarige leeftijd aan een hersentumor overleed, het best kunnen typeren. Vanaf het moment dat hij in 1989 de BBC Cardiff Singer of the World competitie won – hij versloeg Bryn Terfel in de finale met een grandioze vertolking van onder meer de Händel-aria ‘Ombra mai fu’ – was hij niet meer weg te denken van alle grote westerse operapodia.

Chvorostovski schitterde vooral in opera’s van Tsjaikovski en dan met name in diens Jevgeni Onegin. The New York Times meende dat hij voor de rol van Onegin was geschapen.

Chvorostovski werd op 16 oktober 1962 geboren in de Siberische stad Krasnojarsk. Hij studeerde daar aan de fameuze School der Kunsten en debuteerde in het plaatselijke operahuis met zijn vertolking van de rol van Murillo in Verdi’s Rigoletto. In 1987 won hij de eerste prijs in de Russische Glinka Competitie en het jaar daarop zegevierde hij in een zangconcours in Toulouse. In 1989 debuteerde hij in de opera van Nice in Tsjaikovski’s Schoppenvrouw.

Legendarisch zijn ook zijn optredens in eigen land ter herdenking van de Tweede Wereldoorlog. In 2003 zong hij in het Kremlin voor een zesduizendkoppig publiek een potpourri van oorlogsliederen. De afgelopen jaren specialiseerde hij zich in Verdi-opera’s, totdat twee jaar geleden een hersentumor bij hem werd geconstateerd en hij veel optredens moest afzeggen.