'Banken moeten klanten meer aansporen tot aflossen'

Financieel Stabiliteitscomité DNB, AFM en Financiën trekken aan de bel over de risico’s van aflossingsvrije leningen. Banken zouden meer moeten doen.

Foto Flip Franssen

Banken en andere kredietverstrekkers moeten meer doen om huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek aan te sporen om die toch af te lossen. Dit hebben De Nederlandsche Bank (DNB), de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het ministerie van Financiën woensdag gezegd na een zitting van het Financieel Stabiliteitscomité. Hierin hebben alledrie de instanties zitting. Het comité pleit voor een „centraal informatiepunt” waar „huishoudens terecht kunnen met vragen, en waar mogelijke oplossingen worden toegelicht”, aldus een persbericht.

Ook moeten banken en andere hypotheekverstrekkers, zoals verzekeraars, hun klanten „pro-actief” gaan benaderen „om klanten inzicht te geven in hun situatie en in de mogelijkheden om hun risico te verlagen”.

Minder populair

DNB waarschuwde vorige maand al voor het probleem van aflossingsvrije hypotheken in Nederland. Meer dan de helft van de Nederlandse hypotheekschuld bestaat uit leningen waarop niet regulier wordt afgelost. Dat kan tot problemen leiden, omdat huishoudens vaak onvoldoende gespaard hebben om de hypotheek uiteindelijk terug te betalen. ‘Aflossingsvrij’ zijn die hypotheken alleen gedurende hun looptijd. Aan het einde van de looptijd moeten ze echter gewoon worden afgelost.

De schuld op aflossingsvrije leningen is veelal groter dan de financiële bezittingen van huishoudens, zoals spaarrekeningen en beleggingen.

Nieuwe aflossingsvrije hypotheken komen sinds 2013 niet meer in aanmerking voor renteaftrek, waardoor ze minder populair zijn geworden. Maar rente op aflossingsvrije leningen die vóór 2013 zijn aangegaan is nog steeds aftrekbaar, zo merkte DNB op. Doorstromers op de huizenmarkt houden daarom vaak hun oude hypotheek of nemen die ‘mee’ in een nieuwe lening.

Waar zitten in de woningmarkt de grootste knelpunten en problemen? Lees ook: Waar de woningmarkt begint te schuren