Amsterdam mag ja/ja-sticker invoeren

Pas bij een ja/ja-sticker mogen Amsterdammers folders ontvangen. Nu bestaan alleen nee/nee- en ja/nee-stickers.

Foto Sander Koning/ANP

Vanaf 1 januari 2018 ontvangen Amsterdammers alleen nog reclamedrukwerk als zij een ja/ja-sticker op hun brievenbus hebben geplakt. Het besluit van de gemeente Amsterdam volgt op de uitspraak in een rechtszaak die partijen uit de folderbranche hadden aangespannen.

Op dit moment bestaan alleen nee/nee-stickers en ja/nee-stickers. Wie een ja/nee-sticker heeft, mag alleen huis-aan-huis-bladen ontvangen, geen reclamedrukwerk. Wie geen sticker heeft, krijgt beide soorten post.

Amsterdammers moeten met de ja/ja-sticker actief aangeven wél reclamedrukwerk te willen ontvangen, het zogenoemde “opt-in-systeem”. Wie vanaf januari geen sticker heeft in Amsterdam, ontvangt ook geen reclamedrukwerk. “Nee/nee-sticker mag in Amsterdam bij het oud papier”, twitterde de rechtbank van Amsterdam woensdag:

Twitter avatar rbankamsterdam Rechtbank Amsterdam NEE/NEE-sticker mag in Amsterdam bij het oud papier. https://t.co/qEJ7HFCuDB

De folderorganisaties MailDB en KVGO denken enorme schade te ondervinden door het besluit. Volgens hen zullen uitgevers, bezorgers en winkeliers veel geld mislopen. Volgens de folderlobby onderneemt 80 procent van de folderontvangers “actie”. NRC beoordeelde die stelling als ‘ongefundeerd’. Het onderzoek was uitgevoerd in opdracht van DDMA Businessgroep Verspreidingen, een partij met een behoorlijk belang.

Lees de nrc.checkt: ‘80 procent van de Nederlanders komt in actie na het lezen van folder’

De gemeente zou volgens hen het eigendomsrecht van de drukwerkpartijen schenden, maar de rechter was het daar niet mee eens. De milieuwinst is volgens hen te onzeker. Ze zijn teleurgesteld over de uitspraak en overwegen in beroep te gaan. MailDB gaat een campagne beginnen en ja/ja-stickers uitdelen.

6.000 bomen per jaar

De sticker is een initiatief van de Partij voor de Dieren. Het voorstel werd in april aangenomen in de gemeenteraad. Amsterdam wil voorkomen dat veel ongelezen papier wordt verspild. Jaarlijks zou elk huishouden 34 kilo ongevraagd papier ontvangen, oftewel zo’n 6.000 bomen per jaar, volgens de gemeente.

Vanaf 1 december kunnen Amsterdammers ja/ja-stickers bestellen op www.amsterdam.nl/jajasticker of ophalen bij de gemeente.