Marinevliegtuig VS neergestort in Stille Oceaan

Het vijftig jaar oude vliegtuig had elf mensen aan boord en zou binnenkort vervangen worden.

Een C-2 Greyhound vliegtuig
Een C-2 Greyhound vliegtuig Foto Hitoshi Maeshiro/EPA

Een Amerikaans marinevliegtuig is woensdag neergestort in de Stille Oceaan, meldt persbureau Reuters. Aan boord waren elf mensen, daarvan zijn er acht teruggevonden. Zij verkeren in goede gezondheid. De Japanse en Amerikaanse marine zoeken naar de drie vermisten.

Het vliegtuig van het type C-2 Greyhound stortte rond kwart voor drie ‘s middags lokale tijd neer ten zuiden van Japan. De C-2 Greyhound was onderweg naar het vliegdekschip USS Ronald Reagan. Vanaf dat schip is een reddingsactie gestart.

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van het ongeluk is. Het vliegtuig wordt al vijftig jaar gebruikt en zou binnenkort worden vervangen. De Japanse minister van Defensie meldt aan Reuters dat het ongeluk het gevolg zou kunnen zijn van motorproblemen.

Meerdere ongelukken

Het vliegtuig is onderdeel van de Zevende Vloot van de Amerikaanse marine. Het is niet het eerste ongeluk van deze vloot in de Stille Oceaan. Eerder kwamen tien matrozen om het leven toen de USS John S. McCain op een olietanker botste en bij een andere aanvaring met een olietanker door de USS Fitzgerald kwamen zeven matrozen om.

De Amerikaanse marine concludeerde na onderzoek dat de ongelukken voorkomen hadden kunnen worden en er grove fouten zijn gemaakt. Verschillende hooggeplaatste officieren werden uit hun functie gezet.