Zwarte Piet

Burgemeester verbood protest in Dokkum wegens zwaar vuurwerk

Burgemeester Marga Waanders van de Friese gemeente Dongeradeel, waar Dokkum onder valt, heeft het Zwarte Pietenprotest van afgelopen zaterdag verboden omdat voor- of tegenstanders onderweg waren met zwaar vuurwerk. Dat schrijft ze in een brief over de gebeurtenissen op de website van de gemeente. Of het de demonstranten waren die tegen Zwarte Piet kwamen betogen of de mensen die hen op de snelweg tegenhielden, wordt in de brief bewust in het midden gelaten, zegt een gemeentewoordvoerder. Een reden daarvoor wil ze niet geven. Twee bussen met ruim honderd demonstranten tegen Zwarte Piet werden zaterdag door pro-Piet-demonstranten tegengehouden op de A7 bij Joure. Daarop besloot de burgemeester de demonstratie te verbieden. (NRC)