Mugabe treedt af, Mnangagwa nieuwe president

Mugabe (93) was 37 jaar aan de macht. Vorige week nam het leger de macht over in Zimbabwe.

Foto Reuters

De Zimbabweaanse president Robert Mugabe (93) is na een heerschappij van 37 jaar afgetreden. Dat heeft de voorzitter van het parlement in Harare dinsdagavond (plaatselijke tijd) bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Mugabe heeft zijn afscheid aangekondigd in een brief aan de voorzitter. Het parlement was juist bezig met een afzettingsprocedure tegen de president. Voormalig vicepresident Emmerson Mnangagwa volgt Mugabe op.

Mugabe schrijft volgens de parlementsvoorzitter dat zijn beslissing om op te stappen vrijwillig was. De president zou naar eigen zeggen met zijn afscheid voor “een soepele overdracht van de macht” willen zorgen. Nadat de voorzitter Mugabes aankondiging had voorgelezen, brak groot gejuich los in het parlement. Ook op straat in de hoofdstad vierden Zimbabweanen Mugabes vertrek.

Mnangagwa nieuwe president

In zijn brief wijst Mugabe geen opvolger aan, waardoor Zimbabwe nu feitelijk geen staatshoofd heeft. Lang zal die situatie niet duren. Een functionaris van Zanu-PF zegt tegen persbureau Reuters dat Mugabes voormalige rechterhand Mnangagwa woensdag of donderdag wordt beëdigd als president. Hij maakt Mugabes termijn af, die nog duurt tot de presidentverkiezingen van september 2018.

Lees ook dit NRC-profiel van de nieuwe president: Emmerson ‘de Krokodil’ Mnangagwa en zijn Team Lacoste

Mnangagwa moet voor hij wordt beëdigd eerst terugkomen uit het buitenland. Hij vluchtte onlangs Zimbabwe uit, nadat Mugabe hem had ontslagen als vicepresident. Waar Mnangagwa zich bevindt, is niet precies bekend.

Machtsstrijd

Het ontslag van Mnangagwa, twee weken geleden, luidde het einde van Mugabes presidentschap in. Het leger, dat Mnangagwa steunt, zag in de vicepresident de gedoodverfde opvolger van Mugabe. Mugabe zelf wilde liever dat zijn vrouw Grace (52) de macht zou krijgen, en was van plan haar te installeren als de nieuwe vicepresident. Grace en haar politieke factie staan lijnrecht tegenover het kamp-Mnangagwa. Toen het leger zag dat niet Mnangagwa maar Grace Mugabe de voornaamste kandidaat leek om het presidentschap over te nemen van de oude president, greep het in.

Lees ook dit stuk waarin NRC het machtsconflict in Zimbabwe uitlegt: Wie is wie in de Zimbabweaanse coup?

Afgelopen woensdag namen de militairen de macht over. Ze lieten Mugabe voorlopig zitten. Duidelijk werd echter al snel dat zijn tijd als president er toch snel op zou zitten. Zondag zette Zanu-PF hem af als voorzitter. De partij gaf Mugabe ook tot maandagmiddag de tijd af te treden als president. Het leek erop dat Mugabe dat zondag zou gaan doen tijdens een televisietoespraak. Tot ieders verbazing zei Mugabe tijdens de speech echter niets over een eventueel aftreden.

Daarop zette Zanu-PF een afzettingsprocedure in gang, die dinsdag door het parlement in behandeling werd genomen. Ook oppositiepartij MDC steunde de procedure. Mogelijk zou het proces woensdag of donderdag al zijn uitgemond in een afzetting van Mugabe. Door uit eigen beweging afstand te doen van het presidentschap, hield Mugabe dinsdag alsnog de eer aan zichzelf.

Meedogenloze dictator

Mugabe kwam in 1980 aan de macht. Aanvankelijk gold hij als een vooraanstaande figuur in de Afrikaanse vrijheidsbeweging, vanwege zijn rol in de Zimbabweaanse onafhankelijksoorlog met het Verenigd Koninkrijk. Gaandeweg ontwikkelde Mugabe zich echter tot een meedogenloze dictator. Opstanden, zoals in de vroege jaren tachtig, beëindigde hij op bloedige wijze. Ook toen de oppositie in 2008 onverwacht de eerste ronde van de presidentsverkiezingen won, grepen Mugabes milities in.

Lees ook: Robert Gabriel Mugabe: de verraden bevrijder

Economisch gezien richtte Mugabe Zimbabwe te gronde. Na de eeuwwisseling werd het Afrikaanse land getroffen door hyperinflatie, waardoor de Zimbabweaanse dollar al zijn waarde verloor. Mugabe laat Zimbabwe achter als een van de armste landen ter wereld.