Zeker 50 doden bij zelfmoordaanslag in Nigeria

De aanslag op een moskee is nog niet opgeëist, maar aannemelijk is dat de islamitisch-fundamentalistische groepering Boko Haram verantwoordelijk is.

Een ambulance voert doden af na een zelfmoordaanslag in oktober in het noordoosten van Nigeria. Bij die aanslag in Maiduguri kwamen dertien mensen om het leven.
Een ambulance voert doden af na een zelfmoordaanslag in oktober in het noordoosten van Nigeria. Bij die aanslag in Maiduguri kwamen dertien mensen om het leven. Foto Stringer/AFP

Bij een zelfmoordaanslag op een moskee in het noordoosten van Nigeria zijn zeker vijftig mensen omgekomen. De aanslag is nog niet opgeëist, maar volgens persbureau AP zijn er veel aanwijzingen dat de islamitisch-fundamentalistische groepering Boko Haram erachter zit.

Volgens de politie in de stad Mubi was de dader een jonge man die zich onder de moskeebezoekers begaf. Vervolgens bracht hij de explosieven die hij bij zich droeg tot ontploffing. Mubi ligt in Adamawa, een deelstaat waar Boko Haram tot 2015, voor het door regeringstroepen werd verdreven, een machtsbasis had.

De jihadistische groep gebruikt meestal door hen ontvoerde tieners, zowel mannen als vrouwen, om zelfmoordaanslagen te plegen. Een paar jaar geleden ontvoerde de terreurgroep een paar honderd schoolmeisjes in Chibok. Dit voorjaar werden tientallen meisjes vrijgelaten.

Lees ook het verhaal van een meisje dat gegijzeld werd: De meisjes trouwden - of werden slaaf

Vanuit de naburige deelstaat Borno pleegt Boko Haram al jaren aanslagen om zo te proberen een islamitische staat te stichten. Bij de strijd tussen de regering en Boko Haram zijn in het noordoosten van het land en aangrenzende gebieden de afgelopen acht jaar al meer dan twintigduizend mensen omgekomen. Twee miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen.

In oktober begon in het land een massaproces tegen 1.670 leden van Boko Haram. De eerste 45 militanten kregen celstraffen tussen de drie en 31 jaar.