Winst easyJet daalt ondanks recordaantal passagiers

EasyJet ziet de toekomst verder wel positief in. Er werden hoge kosten gemaakt door het aangekondigde vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Foto Fabrice Coffrini/AFP

EasyJet heeft zijn winst dit jaar zien dalen, terwijl de Britse luchtvaartmaatschappij een recordaantal passagiers heeft vervoerd. Vertrekkend topvrouw Carolyn McCall spreekt in een verklaring van een “moeilijk jaar voor de luchtvaartindustrie”.

Het bedrijf is verder wel positief gestemd over de jaarcijfers. De ondergang van concurrenten zoals Air Berlin biedt mogelijkheden voor de prijsvechter. Door de groei van het aantal passagiers tot een totaal van ruim 80 miljoen mensen, een stijging van bijna 10 procent, en goed gevulde vluchten is de omzet van easyJet gestegen met ruim 8 procent. Het bedrijf had het afgelopen jaar 8,5 procent meer zitplaatsen en zat voor 92,6 procent vol.

De brutowinst daalde met 17,3 procent naar 408 miljoen pond (zo’n 460 miljoen euro). McCall zei in een interview met de BBC dinsdag dat easyJet hoge kosten gemaakt heeft om zich voor te bereiden op het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. In december wordt de topvrouw opgevolgd door de Zweed Johan Lundgren, die eerder in het bestuur zat van reisorganisatie TUI.

Lees het NRC-interview met McCall: ‘Vliegen kan niet nog veel goedkoper’

Overname Air Berlin

EasyJet kondigde in oktober aan een deel van de Duitse maatschappij Air Berlin over te nemen. Het Britse bedrijf betaalde 40 miljoen euro voor het gedeelte van het failliete bedrijf, inclusief 25 vliegtuigen en duizend werknemers. Naar verwachting moet de overname in december afgerond zijn.