Welke rol speelde China?

Zimbabwe

Een bezoek van de Zimbabweaanse generaal Chiwenga aan Beijing wordt normaal gezien als weinig bijzonder, aangezien China de grootste buitenlandse investeerder van het land is. Maar dat dit bezoek plaatsvond vlak voordat president Mugabe werd afgezet als partijleider, bleef niet onopgemerkt. China gaf aan de ontwikkelingen nauwgezet te volgen, maar onthield zich van commentaar toen Mugabe daadwerkelijk werd afgezet. Men gaat ervan uit dat Chiwenga in Beiing bevestiging zocht voor het militair ingrijpen. Tijdens zijn bezoek sprak Chiwenga met ondermeer Chang Wanquan, de Chinese minister van Defensie. Tijdens het bezoek is Chiwenga te kennen gegeven dat zijn land een stabielere economie moet krijgen, wil China meer investeren. Sinds 1980 investeert China niet alleen economisch in Zimbabwe, maar is het ook actief op militair gebied. China levert militair materieel en financierde ondermeer de Zimbabwe National Defence College. (BBC)