VS doden ruim 100 militanten in Somalië

Het gaat om strijders van de islamitische terreurbeweging Al-Shabaab.

Verwoesting op de plaats van de aanslag in oktober waarbij ruim 300 doden vielen. Waarschijnlijk zat Al-Shabaab erachter.
Verwoesting op de plaats van de aanslag in oktober waarbij ruim 300 doden vielen. Waarschijnlijk zat Al-Shabaab erachter. Foto Said Yusuf Warsame/EPA

Bij een Amerikaanse luchtaanval op een kamp van de islamitische terreurbeweging Al-Shabaab in Somalië zijn dinsdagochtend meer dan honderd militanten om het leven gekomen. Dat schrijft het commandocentrum van de Amerikaanse strijdkrachten in Afrika in een persbericht.

Het kamp van Al-Shabaab bevond zich volgens de Verenigde Staten zo’n tweehonderd kilometer ten noordwesten van de Somalische hoofdstad Mogadishu. De regering in Somalië wist van de operatie af en werkte samen met de Amerikanen. Of het ging om een aanval met gevechtvliegtuigen of een aanval met drones, zeggen de VS niet.

Twitter avatar USAfricaCommand US AFRICOM U.S. Conducts Airstrike in Support of the Federal Government of Somalia - https://t.co/nvxA29LYao https://t.co/MUczO0RySw

Al-Shabaab probeert Somalië onder islamitisch bewind te brengen. De beweging vecht tegen de door het Westen gesteunde centrale regering in Mogadishu. In 2011 werd Al-Shabaab verdreven uit de hoofdstad. Sindsdien heeft de strijdgroep veel terrein en invloed verloren.

Bloedige aanslagen

Nu laat Al-Shabaab zich voornamelijk gelden met het plegen van bloedige aanslagen. Vorige maand nog zat de organisatie waarschijnlijk achter de bomexplosie in Mogadishu waarbij ruim driehonderd doden vielen. Het was de dodelijkste aanslag in de geschiedenis van het land. Verder richt het geweld van Al-Shabaab zich vooral op regeringstroepen. Tientallen Somalische militairen vonden de afgelopen maanden de dood.

De laatste keer dat bij een Amerikaanse luchtaanval op Al-Shabaab zo veel doden vielen, was in maart vorig jaar. Toen kwamen ruim honderdvijftig strijders om het leven.