Thuiskok

Rillette van makreel

Rillette is zo’n typisch Franse zonde. Althans, je gaat er vanzelf door zondigen, zo lekker is het. En er zit ook een berg vet in. Afijn, het leuke is dat je van een hele hoop ingrediënten rillette kan maken. Zo staan er in Bretagna à la carte recepten voor rillette met eend en dit recept voor rillette met makreel.

Fileer de makrelen, verwijder de buikwand en alle kleine graten. Houd het vel eraan en snijd de filets in grove stukken. Snipper de ui fijn en fruit de ui glazig in 1 eetlepel halfzoute boter. Voeg Noilly Prat en ciderazijn toe en laat volledig inkoken. Voeg de vis toe en roer door de ui. Voeg de room toe en breng aan de kook. Breek ondertussen al roerend met een spatel de vis in kleine stukken. Neem de pan van het vuur en roer er de mosterd door. Kruid met peper. Verdeel de resterende boter in blokjes en roer die door de warme bereiding. Roer er vervolgens het citroensap door. Laat afkoelen en meng er dan de gehakte bieslook door. Kruid met zout en zet koud. Serveer met brood.