Talkshowhost en journalist geven ‘ongepast gedrag’ toe

#MeToo

Weer hebben twee grote namen in de Amerikaanse mediawereld toegegeven dat ze schuldig zijn aan grensoverschrijdend gedrag.

Charlie Rose in 2016. Foto Richard Shotwell/AP

Twee bekende Amerikaanse journalisten zijn op non-actief gesteld nadat ze grensoverschrijdend gedrag hadden toegegeven. Het gaat om talkshowhost Charlie Rose van onder meer CBS en journalist Glenn Thrush van The New York Times. Beide mannen zijn grote namen in hun vak.

Presentator Rose heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor zijn ‘ongepaste gedrag’ jegens vrouwen. Acht vrouwen hebben hem in The Washington Post beschuldigd van ongewenste intimiteiten. De zenders CBS en PBS en het financiële tv-kanaal Bloomberg hebben hem hierop geschorst.

De 75-jarige Rose heeft bij PBS al meer dan 25 jaar zijn eigen programma Charlie Rose, is sinds 2012 co-host bij de ochtendshow CBS This Morning en is een van interviewers voor het nieuwsprogramma 60 Minutes. Acht vrouwen die met hem werkten, of die graag bij zijn programma’s wilden werken, zeggen dat hij ongewenste seksuele avances maakte.

Zo zou hij in de aanwezigheid van sommige vrouwen naakt hebben rondgelopen en hen bij hun borsten, billen en kruis hebben gegrepen. Ook viel hij hen lastig met obscene telefoontjes. De beschuldigingen bestrijken de periode van eind jaren negentig tot 2011. Volgens de krant vertonen de verhalen van de vrouwen „treffende overeenkomsten”.

CBS liet in een verklaring weten de beschuldigingen „zeer verontrustend” te vinden en ze „zeer serieus” te nemen. Rose heeft zich in een verklaring verontschuldigd voor zijn „onbehoorlijke gedrag” en zei zich „diep te schamen”. Hij zei dat hij dacht dat er sprake was van „gedeelde gevoelens”, maar nu inzag dat hij dit verkeerd had ingeschat. Wel zei hij dat niet alle beschuldigingen juist zijn.

Maandag werd bekend dat ook verslaggever Glenn Thrush van The New York Times wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit is pikant, omdat juist zijn werkgever met publicaties over filmproducent Harvey Weinstein de #MeToo-discussie aanzwengelde.

In een lang stuk op nieuwswebsite Vox zeggen drie vrouwen dat de journalist hen probeerde te zoenen en dat hij hen betastte. Thrush, een van de meest vooraanstaande en bekendste journalisten die Trump volgen, is op non-actief gesteld.

Thrush werkt sinds januari 2017 bij de krant. Daarvoor was hij verslaggever van nieuwssite Politico. Als Trump-volger verkreeg de vijftigjarige Thrush zo veel landelijke bekendheid dat hij diverse keren werd gepersifleerd in het satirische televisieprogramma Saturday Night Live.

In een verklaring zegt Thrush dat hij de voorbije jaren een zware drinker was. „Ik heb dingen gedaan waar ik me voor schaam.”

    • Anouk Eigenraam