‘Sponsor van terrorisme’ krijgt extra straf van VS

Noord-Korea Na bijna tien jaar hebben de VS Noord-Korea weer op de terrorismelijst geplaatst. Het had veel eerder moeten gebeuren, sprak Trump.

Kim Jong-un van Noord-Korea
Kim Jong-un van Noord-Korea Foto JEON HEON-KYUN/EPA

Na bijna tien jaar is Noord-Korea terug op de terrorismelijst van de VS. Het land is „een sponsor van terrorisme”, zei president Trump op een persconferentie. Nu kunnen de VS extra sancties instellen. Noord-Korea op de lijst plaatsen had van Trump eerder moeten gebeuren.

In 1987 zette president Ronald Reagan Noord-Korea op de terrorismelijst nadat een Zuid-Koreaans passagiersvliegtuig was opgeblazen, waarbij alle 115 passagiers en bemanningsleden omkwamen. Een opgepakte Noord-Koreaanse agent gaf toe dat dit in opdracht gebeurde van Kim Jong-il, vader van de huidige leider.

Noord-Korea werd in 2008 weer van de lijst afgehaald door president Bush jr. In ruil ervoor zou het zijn nucleaire programma stoppen. In 2009, tijdens Obama’s presidentschap, deed het een atoomproef. Nadat Kim Jong-Un in 2012 aan de macht kwam, voerde hij het aantal proeven met diverse rakettypes drastisch op.

Naast de kernproeven zien de VS de moord op Kim Jong-Uns in februari als terroristische daad. De zaak tegen de moordenaars die gif in het gezicht van Kim Jong-nam gooiden, loopt nog. Begin november werden vier namen genoemd van Noord-Koreanen die bij de moord betrokken zouden zijn. Verder zouden de tientallen executies van oudgedienden sinds Kim Jong-uns aantreden een reden van terugplaatsen op de terrorismelijst zijn. Volgens Zuid-Korea voert Pyongyang al langer een terreurbewind.

In de Noord-Koreaanse staatskrant Rodong Sinmun werd eerder deze week opgeroepen tot de doodstraf voor Trump. Die zou hij moeten krijgen omdat hij Kim Jong-un weer eens had beledigd. Eerder had Kim Trump dik genoemd. Die twitterde hierop: „Waarom doet hij dat nou? Ik noem hem toch ook niet ‘klein en dik’?”