Poetin ontvangt Assad aan vooravond vredesoverleg

In het verrassende bezoek spraken de twee presidenten over wat zij als toekomst voor Syrië zien. Deze week beginnen twee belangrijke overlegrondes.

De Syrische president Bashar Assad (links) tijdens de ontmoeting met zijn Russische collega Poetin.
De Syrische president Bashar Assad (links) tijdens de ontmoeting met zijn Russische collega Poetin. Foto Mikhail Klimentyev / AP (Kremlin Pool)

De Syrische president Assad heeft maandag een verrassend bezoek gebracht aan zijn Russische ambtgenoot Poetin. Het was de tweede keer sinds het begin van de Syrische oorlog in 2011 dat Assad naar het buitenland reisde. In 2015 was hij ook in Rusland.

Volgens persbureau Reuters zei Poetin tijdens het onderhoud in de badplaats Sotsji dat de Russische militaire interventie, die de oorlog een wending gaf in het voordeel van Assad, ten einde loopt. Poetin en Assad spraken elkaar aan de vooravond van topoverleg tussen Rusland, Iran en Turkije woensdag in Sotsji, waar de toekomst van Syrië centraal staat.

Ook in Genève begint deze week onder VN-supervisie weer vredesoverleg over Syrië. Tijdens de vier uur durende ontmoeting in Sotsji, die door de Russen pas dinsdagochtend bekend werd gemaakt, bedankte Assad de Russen voor hun militaire interventie. „We zullen dit nooit vergeten”, zei Assad tegen eveneens aanwezige hoge Russische officieren.