Partij gaat Mugabe afzetten

Zimbabwe Nu Robert Mugabe maar van geen wijken wil weten, begint zijn eigen partij een afzettingsprocedure tegen de Zimbabweaanse leider.

Wandelend langs een krantenkiosk in Harare, een dag na Mugabe’s speech.
Wandelend langs een krantenkiosk in Harare, een dag na Mugabe’s speech. Foto Ben Curtis/AP

De Zimbabweaanse regeringspartij Zanu-PF is begonnen met een afzettingsprocedure tegen haar ‘eigen’ president Robert Mugabe. Parlementsleden van de partij kwamen maandagmiddag bij elkaar, nadat het ultimatum dat ze aan de wankelende president hadden gesteld eerder op de dag was verstreken.

Tijdens de bijeenkomst stelden de leden van Zanu-PF een ontwerptekst voor de motie van wantrouwen op. Mugabe, die het land na de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Britse kolonisator 37 jaar lang leidde, wordt in die conceptmotie „een bron van instabiliteit” genoemd. Volgens de partij heeft Mugabe de wet niet gerespecteerd en is hij ook verantwoordelijk voor de economische teloorgang van Zimbabwe. Begin vorige week nam het leger van Zimbabwe de macht van Mugabe over.

Het ultimatum van de partij liep maandag rond het middaguur af, zonder dat Mugabe toegaf aan de eis zelf op te stappen. Hij verraste het land zondagavond door in een televisietoespraak met geen woord te reppen over een afscheid.

Straatprotesten gaan door

De afgelopen weekend in hoofdstad Harare ingezette straatprotesten tegen Mugabe hielden maandag aan. De Universiteit van Zimbabwe heeft besloten examens uit te stellen vanwege de onrust. Maandagochtend maakte de vereniging van oorlogsveteranen bekend naar de rechter te stappen als Mugabe weigert te vertrekken.

Zanu-PF, de veteranenvereniging en het leger golden tot voor kort juist als de belangrijkste steunpilaren voor de 93-jarige Mugabe. De machtsgreep door de militaire top, afgelopen dinsdag, was een reactie op het eerdere ontslag door Mugabe van zijn vicepresident Emmerson Mnangagwa.

Door Mnangagwa weg te sturen wilde de president de weg vrijmaken voor zijn 52-jarige echtgenote Grace om hem uiteindelijk op te volgen. (Reuters, AP, BBC)