Ook laatste vestiging Topshelf gaat dicht

Het Alkmaarse filiaal van de sportketen volgt de winkels in Arnhem, Groningen en Nijmegen.

De Topshelf-vestiging in Nijmegen, die deze zomer al de deuren moest sluiten.
De Topshelf-vestiging in Nijmegen, die deze zomer al de deuren moest sluiten. Foto Flip Franssen

Sportwarenhuisketen Topshelf sluit halverwege januari zijn filiaal in Alkmaar. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt. De Noord-Hollandse vestiging is de laatst overgebleven Topshelf-winkel. Met de sluiting verdwijnt Topshelf dus uit de Nederlandse winkelstraat.

Tegenvallende verkoopresultaten zijn de reden dat de Topshelf in Alkmaar dicht gaat. Volgens de winkelketen had het filiaal wel “aanzienlijke” potentie, maar was er “meer tijd nodig om het Topshelf-concept in de markt te zetten”. Die tijd was er niet: de verhuurder van het winkelpand wilde de huurprijs niet verlagen. Daardoor was het voor Topshelf niet rendabel de winkel open te houden.

Medewerkers verliezen hun baan

De ongeveer 35 medewerkers van de Alkmaarse vestiging komen zonder werk te zitten. Hun contracten lopen binnenkort af en worden niet verlengd. Tot het zover is, kan het personeel volgens Topshelf aan het werk blijven. De vestiging in Alkmaar blijft de komende weken nog open om de voorraad uit te verkopen.

Topshelf vraagt geen faillissement aan. Wat er met het bedrijf achter de keten gaat gebeuren en of er een kans bestaat op een doorstart, kan een woordvoerder van Topshelf niet zeggen.

De voorbije twee jaar opende Topshelf vier vestigingen, allemaal in panden van de failliete V&D. In juni maakte Topshelf bekend dat het filiaal in Nijmegen moest sluiten. Er kwamen te weinig klanten. Begin september volgde de aankondiging dat ook de warenhuizen in Arnhem en Groningen dicht gingen. Die vestigingen zijn momenteel nog bezig met hun opheffingsuitverkoop.

Lees ook dit stuk van NRC over leegstaande V&D-panden die moeilijk zijn te verhuren: Hopen op een Zara of een H&M

Topshelf kwam zo’n tien jaar geleden voort uit Sportsworld, een keten van sportzaken. Dat bedrijf bestaat nog, en is inmiddels een zusteronderneming van Topshelf. Voor de vijf filialen van Sportsworld heeft de sluiting van de Topshelf in Alkmaar geen gevolgen, zegt de woordvoerder van Topshelf.