Mexico breekt moordrecord: al bijna 24.000 doden

Nu al is 2017 het bloedigste jaar ooit gemeten. Het leeuwendeel van de slachtoffers komt om in de drugsoorlog.

Een vermoorde vrouw in Acapulco, in oktober.
Een vermoorde vrouw in Acapulco, in oktober. Foto Francisco Robles/AFP

In zeker twintig jaar tijd zijn in Mexico nog nooit zoveel mensen om het leven gebracht als in 2017. Met nog meer dan een maand van dit jaar te gaan is het oude record uit 2011 al verbroken. Tot en met oktober werden 23.968 mensen slachtoffer van moord of doodslag, blijkt uit de statistieken. Dat is het hoogste aantal sinds begonnen werd met de metingen.

Dat de Mexicaanse moordcijfers dit jaar uitzonderlijk hoog zouden uitpakken, was al lang duidelijk. Gemiddeld worden iedere maand bijna 2.400 mensen omgebracht. In oktober waren het er 2.764. Het leeuwendeel van de slachtoffers komt om in de drugsoorlog.

Mexico kampt met grote straffeloosheid. Ongeveer 1 procent van de misdaden in het land waarvan aangifte is gedaan leidt tot strafvervolging. Veel mensen stappen niet eens naar de politie, omdat die is geïnfiltreerd door de drugskartels. Tienduizenden mensen worden vermist, en geregeld duiken massagraven op waarin in stukken gehakte lichamen gevonden worden. Zo proberen drugscriminelen de identificatie van de slachtoffers te bemoeilijken. Van de moordslachtoffers is 63 procent jonger dan 40 jaar.

Lees meer over de misdaadgolf: Wie in Mexico vermoord wordt, zal wel schuld hebben