Initiatiefnota

PvdA, GroenLinks en SP willen farmaceuten aanpakken

De linkse oppositiepartijen GroenLinks, SP en PvdA willen de uitwassen in de farmaceutische industrie aanpakken. Die kunnen nu in sommige gevallen de prijs van medicijnen kunstmatig opdrijven, ten koste van patiënten. De partijen hebben twintig plannen opgesteld om dit effect tegen te gaan. In een initiatiefnota stellen zij een verbod voor op het eindeloos verlengen van octrooi op geneesmiddelen, opdat geneesmiddelen eerder goedkoper worden. Ook willen de partijen een eind aan ondoorzichtige prijsonderhandelingen tussen kabinet en de farmaceutische industrie, en de mogelijkheid van dwanglicenties om prijzen te verlagen. NRC beschreef zaterdag hoe fabrikant Vertex de prijs voor het medicijn Orkambi, voor behandeling van taaislijmziekte, opdreef door een lobby in de politiek. (NRC)