Recensie

Recensie Film

Hoe Irakveteranen in de kou staan

Drama ‘Thank You for Your Service’ gaat over de psychische worsteling van Irakveteranen. De geestelijke gezondheidszorg voor militairen laat veel te wensen over.

Miles Teller als de getraumatiseerde militair Adam Schumann.
Miles Teller als de getraumatiseerde militair Adam Schumann.

Waarom is niet gekozen voor een documentaire in plaats van een speelfilm, vraag je je af tijdens Thank You for Your Service. Het regiedebuut van Jason Hall, die eerder genomineerd was voor een Oscar voor het script van American Sniper, is gebaseerd op waargebeurde feiten en volgt enkele veteranen die terugkeren uit Irak. Het is een verslag van hun worsteling met het dagelijks leven na terugkomst.

Ontluisterend is vooral het beeld dat Hall schetst van de geestelijke gezondheidszorg voor getraumatiseerde militairen in Amerika. Sergeant Adam Schumann (Miles Teller, Whiplash) en collega Tausolo Aeiti (Beulah Koale, The Last Saint) waren helden in Irak. Zodra ze in minder ‘heldhaftige’ omstandigheden een beroep doen op het leger, worden ze allesbehalve met open armen ontvangen.

Maar was het niet beter geweest dit in een documentaire uit te lichten dan via bordkartonnen nevenpersonages die de hoofdfiguren van het kastje naar de muur sturen? Beklemmender zijn de conflicten die Hall schetst tussen de getraumatiseerde militairen en hun familie. Dat comédienne Amy Schumer af en toe opduikt in haar eerste serieuze rol, leidt wel af. Hoewel ze degelijk oorlogsweduwe speelt, is de overgang van ranzige grappenmaker naar rouwende nabestaande erg veel gevraagd van het publiek.