Geschorste CBS-presentator biedt excuses aan voor ‘ongepast gedrag’

Weer is een grote naam in de mediawereld beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. De in de VS bekende talkshowhost Charlie Rose is op non-actief gesteld.

Foto Richard Shotwell/Invision/AP

De in Amerika bekende talkshowhost Charlie Rose heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor zijn ‘ongepaste gedrag’ jegens vrouwen. Acht vrouwen hebben Rose in The Washington Post beschuldigd van ongewenste intimiteiten. Zenders CBS, PBS en ook het financiële tv-kanaal Bloomberg hebben hem hierop geschorst.

De 75-jarige Rose heeft bij PBS al meer dan 25 jaar zijn eigen programma Charlie Rose, is sinds 2012 co-host bij de ochtendshow CBS This Morning en is een van interviewers voor het nieuwsprogramma 60 Minutes. Acht vrouwen die met hem werkten, stagiaires en vrouwen die voor een sollicitatiegesprek kwamen, zeggen dat hij ongewenste seksuele avances naar hen maakte. Het gebeurde veelal tijdens vliegreizen, in de taxi en als ze bij hem thuis moesten werken in Bellport op Long Island.

Zo zou hij in de aanwezigheid van sommige vrouwen naakt hebben rondgelopen en hen bij de borsten, billen en het kruis hebben gegrepen. Ook viel hij hen lastig met obscene telefoontjes. De beschuldigingen bestrijken de periode van eind jaren 90 tot 2011. Volgens de krant vertonen de verhalen van de vrouwen ‘treffende overeenkomsten’.

Dinsdagochtend (lokale tijd) bracht ochtendjournaal CBS This Morning een verklaring over hun collega in een serie tweets.

Rose: ik zie nu in dat ik fout zat

Uit het artikel blijkt dat verhalen over Rose al jaren de ronde deden. Een van de vrouwen lichtte op een gegeven moment Yvette Vega, die al jarenlang producent is van zijn eigen show, in over zijn ongewenste intimidaties, maar werd afgepoeierd met een “That’s just Charlie being Charlie”. Toen Rose erachter kwam dat de vrouw het had verteld aan anderen, werd ze ontslagen. Naar een andere assistente die zich in bedekte termen uitliet tegen Vega mailde de producente terug:

“Ik ben een beetje bezorgd over wat je me in je e-mail probeert te zeggen. Weet dat ik al zestien jaar met Charlie werk en er is dus niets dat ik eerder heb gehoord of ervaren, en dat alles wat je me vertelt vertrouwelijk kan blijven zodat je je veilig kan voelen.”

CBS liet in een verklaring weten de beschuldigingen “zeer verontrustend” te vinden en ze “zeer serieus te nemen”. Rose heeft zich in een verklaring verontschuldigd voor zijn “onbehoorlijke gedrag” en zei zich “diep te schamen”. De presentator zei dat hij dacht dat er sprake was van “gedeelde gevoelens”, maar nu inzag dat hij dit verkeerd had ingeschat. Wel zei hij dat niet alle beschuldigingen kloppen.

Journalist NYT ook beschuldigd van intimidatie

Maandag werd bekend dat ook verslaggever Glenn Thrush van The New York Times wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Thrush is een van de meest vooraanstaande en bekendste journalisten die president Trump volgt. In een lang stuk op nieuwswebsite Vox zeggen drie vrouwen dat de journalist hen probeerde te zoenen en betastte.

De Amerikaanse kwaliteitskrant is een onderzoek naar de journalist begonnen en heeft hem op non-actief gesteld.