Fusiegesprekken Akzo en Axalta leveren niets op

De gesprekken werden drie weken geleden geopend. Of de fusie definitief van de baan is, wil Akzo niet zeggen.

Foto Bart Maat/ANP

De fusiegesprekken tussen AkzoNobel en het Amerikaanse bedrijf Axalta Coatings hebben niets opgeleverd. Dat heeft het Nederlandse verf- en chemieconcern dinsdagavond bekendgemaakt. De gesprekken zijn beëindigd zonder overeenkomst. Waarom wil Akzo niet toelichten.

Eind oktober zei AkzoNobel met Axalta in gesprek te zijn in de hoop een “wereldwijd leidende” verf- en coatingproducent te kunnen worden. Of die fusie nu definitief van de baan is, bleef dinsdag onduidelijk.

Na het mislukken van de fusiegesprekken ontstonden geruchten dat de Japanse branchegenoot Nippon Paint Axalta Coatings wil overnemen. Dat bevestigde het bedrijf woensdagochtend in een persbericht.

De plannen om AkzoNobel Specialty Chemicals af te splitsen gaan onverminderd verder, benadrukte topman Thierry Vanlancker dinsdag opnieuw in een persverklaring:

“Ik ben ervan overtuigd dat onze strategie aanzienlijke waarde toevoegt voor onze aandeelhouders en andere belanghebbenden op de korte, middellange en lange termijn. We blijven ons richten op onze strategische mogelijkheden om het bedrijf te ontwikkelen en de winstgevendheid in de toekomst te verbeteren.”

Het eveneens Amerikaanse PPG deed eerder dit jaar tot drie keer toe een vijandig overnamebod op AkzoNobel. De grootste aandeelhouder van AkzoNobel, het Amerikaanse hedgefonds Elliott, probeerde die overname door te drukken en stapte zelfs naar de rechter om een buitengewone aandeelhoudersvergadering af te dwingen. In juni gaf PPG de overnamestrijd op. Vorige maand zei het bedrijf geen interesse meer te hebben.

Correctie 22 november: in een eerdere versie van dit stuk stond dat Elliot een groot tegenstander was van de overname van AkzoNobel door PPG.